Låt företag permittera upp till 100 procent

SD: Regeringens oförmåga att fatta snabba beslut i coronakrisen imponerar inte

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Coronakrisen är på allvar. En möjlighet för företagen till permittering på 100 procent kopplat till fullt statligt kostnadsansvar är det enda som gäller nu. Inget annat duger, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt.
Foto: TT
Coronakrisen är på allvar. En möjlighet för företagen till permittering på 100 procent kopplat till fullt statligt kostnadsansvar är det enda som gäller nu. Inget annat duger, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt.

DEBATT

DEBATT. Regeringen har med stöd av Centerpartiet och Liberalerna, sent omsider nått fram till beslutet att arbetsgivare ska kunna permittera personal i upp till 80 procent av arbetstiden.

Det är, givet situationens allvar, alldeles för svagt. Vi sverigedemokrater, som står för en betydligt mer offensiv linje, menar att förutsättningarna för korttidspermitteringar måste stärkas betydligt mer än så. Detta är på allvar. En möjlighet till permittering på 100 procent kopplat till fullt statligt kostnadsansvar är det enda som gäller nu. Inget annat duger.

Den vänsterliberala regeringens oförmåga att snabbt etablera fokus och prestera lösningar imponerar icke. Det finns en tydlig tendens som består i vad som kan sammanfattas med vilsen senfärdighet.

Ängsligheten som genomsyrar beslutsfattandet är av synnerligen destruktiv art. Varje dag, timme och sekund som förloras, innebär borttappade möjligheter att på riktigt hjälpa de som nu står vid avgrundens brant.

Det är som att regeringen ofta tänker rätt vad det gäller inriktning, men sedan inte orkar fullfölja sina intentioner. Det blir lite halvmesyrer över det hela. 

Vad det gäller det låga tempot kopplat till permitteringsreformen skyller regeringen på att man använt sig av ett tidigare regelverk. Det var så att säga det grundläggande skälet till förseningen.

Men finns det vilja och kraft att genomföra något snabbt, så går det. Allt handlar om vilken tyngd man väljer att lägga bakom orden.

Det är tydligt att regeringen tyvärr inte orkat ända fram här. Och de som tvingas ta smällen av segdragen och ofokuserad politik är i slutändan företagen och dess anställda.

Till skillnad från regeringen och deras vänsterinriktade stödpartier, ser vi sverigedemokrater verkligheten som den ser ut.

Vad som nu måste göras är följande: Utgångspunkten är möjlighet till permittering på 100 procent och att staten ska ta hela kostnaden. Ersättningsnivån kan förvisso diskuteras, men fokus måste ligga på 90 procent av lönen och eventuell avtrappning vid 100 procents permittering.

Vi vill vara tydliga med att alla företag ska omfattas på lika villkor. Rättviseaspekten är en icke helt obetydlig faktor kopplad till symbiosen mellan beslut och legitimitet. Samtidigt har vi förståelse för att det behöver finnas kontrollmekanismer när det gäller företag utan kollektivavtal.

Det är utan tvekan så att vi nu behöver öka tempot och se till att politiken på ett mer effektivt sätt svarar upp mot de reella utmaningar som väntar oss alla framledes.

Ängsligheten måste ersättas av pondus, men vi ska ha klart för oss att alldeles oavsett, kommer en del att råka mer illa ut än andra. En social medvetenhet utgör därför en central komponent som måste vägas in i så gott som varje beslut.

De allra mest utsatta kan räkna med att vi Sverigedemokrater står på deras sida. Vi kommer fortsätta föra regeringen framför oss. Fortsätta att trycka på för mer beslut som långsiktigt kommer att vara helt avgörande för att rädda företag, jobb och på lång sikt hela vår gemensamma välfärd.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publicerad:

LÄS VIDARE