Debatt

Låt studenterna få sin ljusnande framtid nu

Debattörerna: Generation corona drabbas av arbetslöshet och bostadskris

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi kräver skärpning. Regeringen måste garantera unga och studenter trygghet i boendet och möjlighet att klara sina levnadskostnader, skriver debattörerna.
Vi kräver skärpning. Regeringen måste garantera unga och studenter trygghet i boendet och möjlighet att klara sina levnadskostnader, skriver debattörerna.

DEBATT

DEBATT. Förra veckan tog tusentals ungdomar studenten. Efter hårt slit kliver de nu slutligen in i vuxenlivet. Vi vill gratulera dem och önska dem all lycka. Det kan behövas. Tusentals förväntansfulla unga vuxna kliver nu ut på en arbetsmarknad i fritt fall och en kaosartad bostadsmarknad. En hel generation riskerar att få sina framtidsplaner grusade.

Unga och studenter har drabbats hårt av coronakrisen. Redan innan den slog till var det svårt för många att hitta en bostad. Nu är situationen på många håll akut. För att förhindra att fler blir bostadslösa, trångbodda eller svårt skuldsatta måste regeringen agera.

Att vara ung eller student innebär ofta att leva med knappa marginaler och osäkra inkomster. En stor del av de som har ett jobb, oavsett om det är den huvudsakliga sysselsättningen eller ett extraknäck vid sidan av studierna, är tillfälligt anställda och beroende av att hela tiden få nya arbetspass. När coronakrisen slog till försvann tusentals extrajobb och extratimmar som över en natt.

Det är inte bara extrajobben som försvinner. Samma sak händer nu med en stor del av de efterlängtade sommarjobben. Enligt en undersökning som Sveriges förenade studentkårer genomfört med Novus har 75 procent av högskolestudenterna sökt sommarjobb, men bara hälften av de som sökt har fått ett. Varannan uppger att de är oroliga över sin försörjning.

Undersökningar från Hyresgästföreningen visar också att unga vuxna redan tidigare hade det svårt ekonomiskt. 35 procent av unga som flyttat hemifrån har inkomster som ligger under det som Konsumentverket tycker är den absoluta lägstanivån, 6 350 kronor, efter att boendet är betalt. När extrajobb och sommarjobb försvinner, riskerar deras situation att förvärras ytterligare.

Regeringens åtgärder för att hindra en efterföljande hemlöshetskris är fullkomligt otillräckliga. Permitteringar och höjd a-kassa hjälper inte de tillfälligt anställda. Höjda bostadsbidrag för barnfamiljer är bra, men unga och studenter träffas ofta inte.

Att mitt i krisen även tillsätta en utredning om marknadshyror för nybyggda lägenheter framstår i högsta grad som tondövt, när hyrorna för nybyggda lägenheter redan idag är svåra för unga och studenter att betala.

Vi kräver skärpning. Regeringen måste garantera unga och studenter trygghet i boendet och möjlighet att klara sina levnadskostnader.

  • Höj och tillgängliggör bostadsbidraget - nu. Bostadsbidraget är en träffsäker reform för att hjälpa de som verkligen behöver. Att regeringen tillfälligt har höjt bostadsbidraget för barnfamiljer är bra, men mer behövs. Bostadsbidraget bör höjas permanent för alla grupper som kan få det. Risken för återkrav måste minimeras och alla inkomster bör räknas på samma sätt.
  • Hyresfond och stopp för vräkningar. Många unga och studenter bor i hyresrätt och en statlig hyresfond skulle kunna vara en lösning för att täcka upp delar av hyran till värden och undvika att människor hamnar på gatan. Vissa hyresvärdar har redan aviserat ett vräkningsstopp under Coronakrisen. Det är ett positivt besked för de hyresgäster som berörs. I den akuta krisen som är nu bör hyresvärdar visa förståelse för sena hyresinbetalningar, och staten behöver gå in och subventionera hyror även för bostadshyresgäster.
  • Bygg bostäder som unga och studenter har råd med. I nuläget byggs det alldeles för lite bostäder, och många av de bostäder som byggs har hyror som unga och studenter inte har råd med. För att fler ska kunna flytta hemifrån, flytta till studier eller flytta från sin studentbostad efter examen behöver det byggas fler lägenheter med rimliga hyror. Förra året gick ca 3 miljarder till byggande av hyresrätter genom regeringens investeringsstöd. Det räcker inte. Staten behöver skjuta till betydligt mer resurser för att åtgärda bostadsbristen.

En försämrad samhällsekonomi innebär att fler söker sig till högre utbildning. Grattis alla nyutsprungna studenter – konkurrensen till höstens utbildningar ökar. Samtidigt nås vi av rapporter om att studenter som tar nu tar sin examen blir av med sina nya jobb innan de ens hunnit börja arbeta på grund av coronapandemin.

Kanske kommer de nu känna sig tvungna att läsa vidare vid universiteten och bygga vidare på CSN-skulderna. Detta riskerar dessutom leda till att färre studentlägenheter tillgängliggörs för de nya studenter som antas till utbildningar i höst.

Framtiden ser kanske inte lika ljus ut just nu, men det går att ändra. Insatser för unga och studenters boenden gynnar studenterna, bostadsmarknaden och arbetsmarknaden i stort. Vi har inte råd att inte agera. Låt studenterna springa ut till en ljusnande framtid, istället för att bli en generation med grusade framtidsplaner.


Ola Palmgren, talesperson för ungas boende, Hyresgästföreningen
Emma Ringqvist, ordförande, Jagvillhabostad.nu
Oskar M Wiik, ordförande, Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Generation corona

LÄS VIDARE

DEBATT Corona tar inte bort bostadsbrist för unga

ÄMNEN I ARTIKELN

Generation corona

Coronaviruset

Unga vuxna

Bostadsmarknad

Bostadspolitik

Sommarjobb

Arbetsmarknad