Debatt

Mjölklobbyn hotar oss på kosläppen

Debattören: Vi vill föra en dialog med bönderna – men LRF vill ha bråk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om inte LRF hettade upp stämningen mellan bönder och veganer för att polarisera debatten hade varje demonstration gått lugnt till, skriver Nicky Mezzina. Bilden är från ett kosläpp 2018.
Om inte LRF hettade upp stämningen mellan bönder och veganer för att polarisera debatten hade varje demonstration gått lugnt till, skriver Nicky Mezzina. Bilden är från ett kosläpp 2018.

DEBATT

DEBATT. Just nu sprids en falsk bild att veganer går till vårens kosläpp och skrämmer bönder så pass mycket att de ställer in sina evenemang.

Jag demonstrerade på flera av Arlas kosläpp förra året, jag är vittne till det stora hycklandet – och flera mjölkbönder skulle kunna hålla med mig.

Jag är vegan och jag tycker de svenska bönderna är Sveriges framtid när det gäller matförsörjningen. Många bönder lägger ner sin verksamhet på grund av den industriella centraliseringen som tvingar dem att sälja sina varor till lägre pris.

Vi veganer äter all mat som inte kommer från djurriket, och mycket av den kan odlas i Sverige lika väl som djurfoder gör. Det är inte lika konkurrenskraftigt som att sälja och processa kött, mjölk eller ägg, men det är mycket bättre för folkhälsan, miljön och klimatet enligt experterna.

Kosläppen är för ”veganaktivister” ett passande tillfälle för att demokratiskt nyansera bilden som sprids av kött- och mjölklobbyn, då den är fylld med vita lögner och klimatförnekelse.

Vi är inte bara duktiga retoriker, vi är ofta pedagogiska och charmiga och det är djurindustrin mest rädd för.

Det finns alltså tre sidor i kontroversen: bönder, köttlobbyn och veganer. Om inte Lantbrukarnas riksförbund hettade upp stämningen mellan bönder och veganer för att polarisera debatten hade varje demonstration gått enligt planen: vi kommer och visar att vi har för avsikt att hålla plakat och väcka frågeställningar om exploateringen av djur.

Bönderna kan komma fram och stå för sina åsikter i en civiliserad dialog där alla parter lär sig något nytt.

Så brukar det gå till vid andra typer av demonstrationer, men polisen är inte alltid närvarande när vi kommer fram och förra året välkomnades veganerna av hot och hat från en liten grupp lobbyrepresentanter.

Aggressiva män och kvinnor med kläder märkta med loggor från LRF, Arla eller Centerpartiet, som inte ens var ägare till gården, omringade oss, filmade oss, hotade att ringa våra arbetsgivare – och minst sagt förstörde sin egen fest.

Jag är vegan och jag tycker att både mina rättigheter och böndernas ska respekteras vid ett event där alla är fria att tycka och uttrycka olika åsikter. Men jag är ingen förespråkare av propaganda som har för syfte att lura konsumenter.

När polisen har fört en dialog med samtliga parter på demonstrationen så har jag kunnat nå det jag var ute efter: trevliga och givande diskussioner med folk som inte tänker som mig och där alla lär sig någonting nytt.

Förutom en person som inte gillade att jag filmade rost och smuts i ladugården var bönderna snälla mot oss och vi var snälla mot dem.

Lobbyrepresentanterna verkade inte vilja ha fred, de ville ha bråk, och då polisen inte lät det hända tog lobbyisterna sin smutskastning till pressen i stället. Det fungerar så länge det finns några som går med på det – men det är hyckleri.

Jag tror fortfarande på en framtid med respekt och dialog mellan bönder och veganer. Vågar vi vägra lyssna på hycklarna och träffas på kosläppen i en god stämning i stället?


Nicky Mezzina, debattör för global rättvisa


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimathotet

LÄS VIDARE

DEBATT. Djuraktivister är ett hot mot demokratin

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimathotet

Lantbrukarnas riksförbund

Veganism