Varför är SD så måna om att skrämma folk?

Slutreplik från S-politiker om utsatta områden

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den som medvetet sprider bilden att det skjuts i varje buske och sprängs i varje gathörn i vårt avlånga land sprider helt enkelt osanningar, skriver Roger Johansson.

SLUTREPLIK. ”Ser du inte problemen” frågar Magnus Olsson, oppositionsråd för Sverigedemokraterna i Malmö, mig i ett svar på min debattartikel om utsatta områden och min bild av verkligheten. Olsson exemplifierar med ett antal exempel från hans hemkommun.

Låt mig slå fast en sak från början. Alla som bor i Sverige har rätt att känna sig trygga i sin omgivning, oavsett bakgrund och bostadsort. Det är ingen som förnekat att det finns utsatta områden i landet, det gör det. 60 stycken närmare bestämt, fördelade på 27 kommuner.

För att komma tillrätta med brottsligheten i dessa områden är det av yttersta vikt att polisen fortsatt får resurser för att slå tillbaka kriminaliteten. Det är därför glädjande att regeringen nu ser till att polisen får mer resurser och att det nu återigen utbildas fler poliser. Polismyndigheten anser också att utvecklingen går åt rätt håll.

Eftersom Magnus Olsson tydligen inte lyckades läsa rätt förra gången så ska jag citera polisens egen rapport för 2019 igen: ”Sammantaget är den generella bedömningen att situationen utvecklats i rätt riktning”.

Jag har ingen detaljkännedom om Malmö men jag kan konstatera att polisen även anser att utvecklingen går åt rätt håll i två områden och är oförändrad i de andra två i Malmö kommun. Om Magnus Olsson inte tror på mitt ord så finns polisens rapport att läsa här.

Så jo, jag ser problemen och att det finns utsatta områden. Skillnaden mellan mig och Olsson är att han och hans partikamrater i Sverigedemokraterna inte ser att det även finns områden som inte är utsatta områden enligt polisens definition.

Av landets 290 kommuner så är det 263 som helt saknar den här typen av områden. Hela polisområde norr till exempel saknar utsatta områden.

Runt om i våra kommuner sliter vi med att få ekonomin att gå ihop, att ha en god välfärd och ett samhälle som håller ihop, men att som Jimmie Åkesson, Magnus Olsson och deras partikamrater gör påstå att hela Sverige är ett utsatt område är helt enkelt inte sant.

Det finns stora problem med extrem brottslighet i delar av Sverige men det finns också stora delar av landet som inte alls har den typen av problem.

Den som medvetet sprider bilden att det skjuts i varje buske och sprängs i varje gathörn i vårt avlånga land sprider helt enkelt osanningar. Varför är Sverigedemokraterna så måna om att göra människor onödigt rädda, frågar jag mig?


Roger Johansson, lokalpolitiker Forshaga (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Så här skriver du en debattartikel 00:34

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM