Ni nedvärderar kärnfamiljen, S

Replik från SD om föräldraförsäkringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Till skillnad från Socialdemokraterna ser vi inget syfte med att nedvärdera kärnfamiljen, skriver Julia Kronlind och Linda Lindberg (SD).
Till skillnad från Socialdemokraterna ser vi inget syfte med att nedvärdera kärnfamiljen, skriver Julia Kronlind och Linda Lindberg (SD).

REPLIK. Vi ser samhällsutvecklingen betydligt klarare än vad Socialdemokraterna tycks göra.

Vi behöver heller inte fara med osanningar för att lyfta fram vår politik. Det räcker med sunt förnuft och med fötterna väl förankrade i vardagen, inte minst hos våra barnfamiljer.

För oss är familjen samhällets viktigaste och mest grundläggande gemenskap. Vår familjepolitik utgår från barnets bästa och vi vill skapa goda förutsättningar för alla familjer så att barn, oavsett familjekonstellation, får en trygg uppväxt.

Till skillnad från Socialdemokraterna ser vi inget syfte med att nedvärdera kärnfamiljen.

Vad Kasirga missat är att vi inte yrkat avslag i sin helhet utan står i grunden bakom förslaget från regeringen om att överlåta föräldradagar till sambo. För en del familjer kan denna möjlighet vara det som förenklar vardagen och är bäst för barnet.

Vad regeringen missat i förslaget är att barn kan hamna i kläm vid en skilsmässa. I ett tillkännagivande till regeringen har vi av den anledningen föreslagit en smärre justering i förslaget med utgångspunkt i barnets bästa.

Utgångspunkten i lagförslaget borde vara att de föräldrar som är vårdnadshavare och som har en stadigvarande relation till barnet i första hand fördelar dagarna sinsemellan, även om de separerat. Om vårdnadshavarna inte kan eller vill nyttja dessa dagar tycker vi det är en bra möjlighet att kunna ge dem till sin sambo.

Vår justering lägger sig inte heller i huruvida den som är vårdnadshavare är biologisk förälder eller inte.

För oss är det en självklar och sund tanke att ordningen bör vara sådan.

Julia Kronlid, familjepolitisk talesperson (SD)
Linda Lindberg, riksdagsledamot i Socialförsäkringsutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE