ÅSIKT

Ditt räkneexempel är rent nonsens, Tobé

Replik från SD om jobbpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: OLA AXMAN
Är antalet sysselsatta den enda relevanta parametern vore givetvis det klokaste att helt slopa a-kassan. Vi ser dock att det finns andra värden, skriver Oscar Sjöstedt.

REPLIK. Tomas Tobé har helt rätt i att Sverigedemokraterna vill investera i arbetslöshetsförsäkringen, till en offentlig kostnad om 500 miljoner kronor, motsvarande knappt en halv promille av den totala statsbudgeten.

Vår modell innebär ett högt tak å ena sidan, men en snabbare nedtrappning av taket å andra sidan.

Det är en modell som har starkt stöd i nationalekonomisk forskning och som kombinerar ett generöst försäkringsskydd med incitament att söka arbete. Det finns både ett rent anständighetsargument (en ensamstående tvåbarnsmamma som blir av med jobbet ska inte behöva fundera på att sälja bil och hus utan istället i lugn och ro kunna fokusera på att söka nytt jobb) och ett matchningsargument (med en snålt tilltagen omställningsförsäkring skapas incitament att ta första bästa jobb istället för att söka sig till det man är utbildad och kvalificerad för).

Tobés räkneexempel avseende sysselsättningskonsekvenser är dessvärre rent nonsens eftersom det inte går att jämföra helt olika modeller på det sättet.

Visst, är antalet sysselsatta den enda relevanta parametern vore givetvis det klokaste att helt slopa a-kassan. Vi ser dock att det finns andra värden.

Det finns andra angelägna reformer av a-kassan som Moderaterna dessvärre inte mäktade med under åtta år i regeringsställning. Inte minst borde den centraliseras och göras gemensamt offentligt finansierad. Bara den administrativa besparingen på en sådan reform skulle mer än väl motsvara kostnaden för ett generösare tak.


Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM