Försök inte att sno våra ord, populister

Debattören: Så blev ”att vara god” ett skällsord och ”svenska värderingar” förvrängt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Efter att ha lagt beslag på den svenska flaggan var det dags för retoriken. Populister och högerextremister lägger beslag på ord, uttryck och dess betydelse, skriver Mats Leijon.
Efter att ha lagt beslag på den svenska flaggan var det dags för retoriken. Populister och högerextremister lägger beslag på ord, uttryck och dess betydelse, skriver Mats Leijon.

DEBATT. Först snodde de vår flagga. Nu lägger de beslag på våra ord, och dess betydelse.

Med ”de” menar jag främst populister och högerextremister, men det sprider sig vänsterut i takt med en osäker väljarbas där fler och fler börjar anamma retoriken från höger i syfte att locka tillbaka väljare från SD.

Det inleddes med att nazister och rasister började vifta med vår flagga i akt och mening att hävda sin ”svenskhet” i motsats till ”de andra”. Numera känner många vanliga människor en ovilja att skylta med svenska flaggan. De vill inte riskera att sammankopplas med högerextremister.

Efter flaggviftandet var det dags för retoriken. Ord, uttryck och dess betydelse.
Vi kan börja med ”svenska värderingar” vad betyder det? Behöver, låt oss säga, en fransman som kommer till Sverige lära sig om våra svenska värderingar? Om inte, så beror det kanske på att han delar våra värderingar, utan att vara född här.

Jag tror att de flesta värderingar är universella, och det finns ingen anledning att sätta nationsbeteckning på dem. Men då förlorar man ju möjligheten att visa på ett vi och dom, vilket jag misstänker var anledningen från första början.

Man missar möjligheten att säga ”vill de inte integreras i vårt samhälle, så kan de åka hem igen”.

Integration är nästa ord. De som skriker om att skicka tillbaka människor blandar ihop integration med assimilation. Eller så skapar de en medveten begreppsförvirring där deras mål är just assimilering – inte integrering.

Att förvägra människor dess identitet och kultur genom assimilering har gjorts förut. Oftast genom etnisk rensning, eller folkmord. Den dörren hoppas jag ska förbli stängd.

Integration är inte ett projekt. Det är inte något som försiggår ute i förorten under en tidsbegränsad period, sen återgår allt till status quo, och projektledarna går vidare till nästa projekt.

Integration innebär arbete och utbildning. Integration är svenskundervisning från dag ett när man kommer hit. Integration innebär möjligheten att söka arbete på lika villkor. Integration förutsätter frånvaron av strukturell diskriminering. Att inte bli bortsorterad från anställningsintervjuer bara för att man har ett namn som är annorlunda. Integration kräver en god vilja från båda hållen.

Vi behöver inte, och bör inte behandla nyanlända som offer. Låt bara bli att sätta upp hinder, så klarar sig de flesta människor alldeles utmärkt.

Sedan har vi ord som har ändrat betydelse från något positivt till ett skällsord. Att vara god. Godhetsapostel, Godhetsknarkare. Det är väl märkligt att god har blivit ett skällsord.

Det finns inte mycket som gör högerextremisterna så arga som godhet och människokärlek. När man använder sig av benämningen Godhetsapostel, så är det i ett sammanhang där man antyder att den som är god, också är naiv.

Vilket för mig till nästa ord: är man god, så är man naiv. Det vet väl alla. Är man ansvarsfull så är man realistisk. Då stänger man gränser och försvårar återförening av familjer. Hävdar man människors rätt att söka asyl, så är man naiv. Asylrätten var ju aldrig meningen att den skulle användas i nån större omfattning. Lite som en försäkring. De flyende glömde läsa det finstilta.

Ett litet sidospår: hur många uppfinningar, framsteg och förbättringar har gjorts av realister? Jag håller på de naiva som väljer att se möjligheter, inte begränsningar. Men det är väl PK att påstå något sådant?

Vad kännetecknar någon som är PK? (Politiskt korrekt) Det är väl god uppfostran? Att inte medvetet såra eller kränka är en vana jag tänker fortsätta med.

Avslutningsvis ska jag ge vänstern och liberaler en släng av sleven också. Sluta missbruka ord som nazist och rasist.

Nazist bör vara förbehållet Nordiska Motståndsrörelsen och andra rasbiologiska etnonationalister. Utan rasteorin och ett krav på svenska anor sen Gustav Vasa förvandlas nazisten till en fascist. Lika farlig, men det finns ändå grader i helvetet.

Alla som röstar på SD är inte rasister. De kan vara främlingsfientliga i betydelsen att de inte tycker om främlingar, inhemska eller utländska. De reagerar negativt på allt de inte är vana vid. Osympatiskt kanske, men även här finns det grader i helvetet.

Sedan kan man vara invandringskritisk. Oftast i betydelsen att man är orolig för sina egna privilegier, eller anser att integrationspolitiken inte fungerar. Oftast baserar man sina åsikter på känslor i stället för fakta. Det är inte förbjudet. Man får faktiskt tycka saker i det här landet, även om det ibland hävdas annorlunda. Avslutningsvis har vi de som röstar på SD för att jävlas med etablissemanget.

Att reflexmässigt kalla någon nazist eller rasist gör att orden tappar värde och mening. Nazism bör förbjudas och rasism bör motarbetas. Inte trivialiseras.


Mats Leijon


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE