Debatt

Ni måste skydda oss från nazisterna

Debattören: Vi kräver att polisen garanterar hbtq-personers säkerhet under Almedalsveckan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Magnus Kolsjö, RFSL: ”I år kommer nazisterna till Almedalen men rikspolischefen Dan Eliasson har inte gett polisen på Gotland tillräckligt med resurser för att hantera de hot mot hbtq-personer som är ett resultat av nazisternas närvaro. ” (Stora bilden är från en tidigare demonstration i Visby, av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen).

DEBATT

DEBATT. I år kommer nazisterna till Almedalen men rikspolischefen Dan Eliasson har inte gett polisen på Gotland tillräckligt med resurser för att hantera de hot mot hbtq-personer som är ett resultat av nazisternas närvaro.

Det gör bland annat att polisen tvingar RFSL att flytta den årliga Mångfaldsparaden. ”Ni måste välja en annan tid eller en annan plats”, var polisens budskap, detta eftersom nazisterna ska ha ett arrangemang strax efter den tänkta paraden.

Men trots att RFSL gått med på kraven kan polisen inte lova att Mångfaldsparaden kan hållas eller att de kan garantera paraddeltagarnas säkerhet.

Senast nazisterna kom till Almedalen utsattes våra medlemmar för upprepade hot och trakasserier. Flera gånger filmade nazisterna de trakasserier de utsatte hbtq-personer för vilket gör att kränkningarna upprepas varje gång filmerna delas på internet. 

Det är fullständigt oacceptabelt att polisen prioriterar nazister framför mångfald och hat framför kärlek.

Varje gång nazisterna vill ordna en manifestation verkar det inte finnas några begränsningar för hur mycket resurser polisen kan skicka till den ort som nazisterna valt ut för att garantera deras säkerhet, deras ”rätt” att sprida hat.

Men när en demokratisk organisation som arbetar för att alla människor ska få vara den de är och älska den de älskar vill manifestera för mångfald då är det stopp. Då kan säkerheten inte garanteras. Då finns det inga poliser. 

Vi kräver att polisen garanterar hbtq-personers säkerhet under Almedalsveckan.

Vi behöver kunna arrangera programpunkter, röra oss i Visby och stå upp för mångfald utan att riskera att utsättas för hot och trakasserier från nazister. 

Rikspolischefen Dan Eliasson framhåller gärna hur viktigt det är med mångfald och att arbetet mot hatbrott är prioriterat.

Nu är det dags för honom att omsätta orden i handling och svara på vad han tänker göra för att Mångfaldsparaden ska kunna genomföras och för att hbtq-personer trygghet ska garanteras under Almedalsveckan.

Om polisen inte kan garantera vår säkerhet hur ska jag då kunna uppmana personal, förtroendevald och medlemmar att åka till Almedalsveckan för att delta i det demokratiska samtalet?


Magnus Kolsjö, tf förbundsordförande för RFSL 


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Almedalen 2017

LÄS VIDARE

REPLIK. Vi värnar trygghet och yttrandefrihet

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2017

Hbtq

RFSL

Almedalsveckan

Dan Eliasson