Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Inför gräddhylleskatt för de allra rikaste

Vänsterpartiet: Våra förslag för att den ekonomiska eliten ska bidra mer till samhället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-13

Vänsterpartiet anser inte bara att det är värt besväret att beskatta de rika – det är nödvändigt. Därför föreslår vi en rejäl förändring av skattepolitiken riktat direkt mot den lilla men allt rikare ekonomiska eliten, skriver Ulla Andersson och Tony Haddou.

DEBATT. Låt oss berätta en sann historia från i somras. En vän till oss svarade på en annons på Blocket om att komma och hämta en täljstenskamin för en tusenlapp. Killen ville gärna ha kaminen till sitt torp, så han åkte ut till en av Stockholms rikaste förorter.

Det var en enorm lyxvilla med egen hamn, och en trevlig karl hjälpte till att bära ut kaminen från salongen. Då råkade de skrapa parketten och killen bad om ursäkt.

”Ingen fara”, svarade husägaren flott. ”Jag har ändå sålt kåken, för 26 miljoner, och han som köpte ska riva hela skiten och bygga nytt. Den var inte riktigt i hans smak.”

Detta är Sverige 2020. Detta är en bild av vem det är som kan slicka sig om nosen i det svenska samhället.

Ofta hör vi i debatten att enda skälet till att ojämlikheten ökat beror på inkomstskillnader. När det som framförallt har hänt är att de riktigt rika drar ifrån oss andra på grund av att de äger.

Den rikaste hundradelen i Sverige, ungefär 70 000 individer, är fem gånger rikare i dag jämfört med för 20 år sedan. Och det de tjänar allra mest på är aktieutdelningar, räntor och realiserade kapitalvinster.

Betalar de inte skatt då? Nej, det är rätt dåligt med det. Vi har gjort massiva omläggningar av skattesystemet. Åt fel håll. I dag har vi därför det allra minst progressiva skattesystemet av alla de ursprungliga 15 medlemsländerna i EU.

Förmögenhetsskatten har tagits bort helt. Arvs- och gåvoskatten har tagits bort. Och fastighetsskatten är borta. I stället har vi en fastighetsavgift som är lika för alla. Den förändringen gjorde att skatten på lyxvillan i Djursholm och Saltsjöbaden sänktes medan småhusägare i Sandviken och Högsby fick betala mer än tidigare.

Vänsterpartiet anser inte bara att det är värt besväret att beskatta de rika, vi anser att det är nödvändigt. Därför föreslår vi i vår kommande budgetmotion en rejäl förändring av skattepolitiken riktat direkt mot den lilla men allt rikare ekonomiska eliten.

  • Gräddhylleskatt. Vi föreslår en progressiv fastighetsskatt där utgångspunkten är att de allra flesta betalar som i dag men fastigheter med höga taxeringsvärden beskattas betydligt kraftfullare. Progressiviteten ökar från villor med taxeringsvärden på 7 miljoner. Den nya fastighetsskatten beräknas dra in 5,1 miljarder extra 2021.
  • Sänkt brytpunkt för statlig inkomstskatt, från ca 44 000 kronor i månaden nästa år till 42 000 kronor i månaden. Det ger 8,6 miljarder kronor i ökade skatteintäkter.
  • Ny progressiv förmögenhetsskatt. Ny högre skattesats för nettoförmögenheter mellan 10 och 20 miljoner kr på 2 procent, och 5 procent på nettoförmögenheter som överstiger 20 miljoner kr. Sammantaget beräknas skatten inbringa 10,7 miljarder kronor.
  • Ny progressiv kapitalskatt. Vanliga människor med pensionssparande i fonder eller liknande ska inte beröras utan enbart de med absolut högst avkastning.

Ofta hör vi från våra politiska motståndare att det ändå ”ger för lite”, att det inte är ”någon ide” att beskatta kapitalet. Det stämmer inte alls.

Våra förslag skulle inbringa minst 25 miljarder årligen. Det skulle räcka för att anställa tiotusentals sjuksköterskor, undersköterskor och läkare i Sverige, bygga fler billiga hyresrätter som vanligt folk har råd att bo i, eller ge landets fattigpensionärer en värdig ålderdom.

Sverige har inte råd med en överlastad gräddhylla överst i samhällets skafferi, medan de undre hyllorna gapar tomma.

Det är dags att införa en kapitalbeskattning i Sverige där fler än de rika kan slicka sig om nosen och där vi tillsammans har en ärlig chans att ta vårt samhälle ur coronakrisen.


Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)
Tony Haddou, skattepolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.