Debatt

Rika får betala – inte kvinnor med låg lön

Slutreplik från Ulla Andersson om höjd skatt på ISK-konton

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ulla Andersson (V): Claes Hemberg påstår att det skulle vara kvinnor med ”vanlig lön” som är målet för ISK-skatten. Det stämmer dåligt.
Ulla Andersson (V): Claes Hemberg påstår att det skulle vara kvinnor med ”vanlig lön” som är målet för ISK-skatten. Det stämmer dåligt.

DEBATT

SLUTREPLIK. Bankmannen Claes Hemberg från Avanza tycker att det är orättvist när Vänsterpartiet vill öka skatten på investeringssparkonton. Den som spar 50 000 kronor får betala 37,50 extra. Per år.

Lika mycket som två påsar ostkrokar. En annan jämförelse är att det är ungefär lika mycket som borgerliga partier tycker man borde sänka redan låga löner med. Per timme. Dessutom betalas 40 procent av höjningen av ISK-skatten av de tio procenten mest förmögna.

Claes Hemberg påstår att det skulle vara kvinnor med ”vanlig lön” som är målet för ISK-skatten. Det stämmer dåligt. 120 av 300 ISK-sparare i Avanzas egen Sifoundersökning är kvinnor ja, men knappt hälften av dem hade en lön under 26000 kr i månaden. Efter skatt.

För att tjäna 26000 netto ska man ha en lön på 35000. Det är för många en rätt hög lön.

En undersköterska tjänar 25 000 före skatt, Hemberg. Ett butiksanställd på en stormarknad med tre års erfarenhet tjänar 23 000 före skatt. Och det finns pensionärer och sjukskrivna som får leva på 9000 i månaden, före skatt, en skatt som dessutom är högre än om de varit friska.

Ja, det finns orättvisor i Sverige och Vänsterpartiet vill ha mycket mer omfördelning än skatt på ISK, även om den leder åt rätt håll. Vi vill ha rimlig fastighetsskatt, skatt på stora förmögenheter, arv och aktieutdelningar.

De rika i det här samhället måste bidra mycket mer än i dag.

Och tack vare Vänsterpartiets reformer i budgeten blir det redan i höst lite mer rättvist.


Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Statsbudgeten 2018

LÄS VIDARE

DEBATT. Höjda skatten – som två påsar ostkrokar

ÄMNEN I ARTIKELN

Statsbudgeten 2018

Claes Hemberg

Vänsterpartiet

Ulla Andersson

Sparande

Avanza