Stockholm böjer sig inte för fega mördare

Wanngård (S) och König Jerlmyr (M): Vi är enade – och tänker inte förlamas av skräck

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Terrorns mål är att få samhällen att sluta sig och bli lamslagna av skräck. Det kommer vi aldrig låta ske. Stockholm kommer vara en öppen stad också i morgon, om detta är vi helt överens, skriver Karin Wanngård (S) och Anna König Jerlmyr (M).
Terrorns mål är att få samhällen att sluta sig och bli lamslagna av skräck. Det kommer vi aldrig låta ske. Stockholm kommer vara en öppen stad också i morgon, om detta är vi helt överens, skriver Karin Wanngård (S) och Anna König Jerlmyr (M).

DEBATT. Stockholm har attackerats. En stad som kännetecknas av öppenhet och pluralism blev i går drabbat av ett besinningslöst våld. I skrivande stund känner vi inte till motivet till dådet.

Men oavsett om det var politiskt eller ideologiskt motiverat, resultatet av en organisation eller en ensam galnings verk är motivet det samma – att sprida skräck, terror. Terrorns mål är att få samhällen att sluta sig och bli lamslagna av skräck. Det kommer vi aldrig låta ske. Stockholm kommer vara en öppen stad också i morgon, om detta är vi helt överens.

Stockholms city en fredagseftermiddag på våren lockar många tusentals stockholmare. Det finns en glädje i att vandra bland likasinnade, ta en fika, shoppa och möta vänner i en pulserande storstad. Det är den glädjen som provocerar. Det är den friheten som nu attackerats. De som drabbas har inte inskränkt någon annans frihet, de har inte valt att delta i en strid. De har valt att leva i en fri och öppen stad.

Dådet går inte att rättfärdiga. Det är bara fega mördare som ger sig på oskyldiga och vi sörjer med dem som drabbades.

Stockholmarnas reaktion har varit tydlig.

Över hela staden, i Vasastan och på Söder, i Hässelby och Farsta har stockholmare skjutsat de som blivit strandsatta, öppnat sina hem och bjudit på både mat och sig själva. Det gör oss stolta.

Vi är så stolta att dela vår stad med alla stockholmare som tror på demokrati och fria människors rätt att välja sitt eget sätt att leva. Vi väljer att leva i frihet. Vi väljer att leva i ett öppet samhälle.

Vi låter oss inte förlamas av skräck. Vi väljer öppenheten. Vi väljer att inte vara rädda.

Men vi tänker heller inte vara naiva. Vi kan inte blunda för att det finns de som vill skada vårt samhälle i grunden. Vi är helt förenade i vårt försvar för samhällets grundläggande värderingar.

Och vi kommer tillsammans med civilsamhället i Stockholm, forskare och experter, rättsväsendet och de krafter vi har i stadens verksamheter arbeta för att bekämpa en politisk radikalisering med våld på agendan. Vi kommer att tillsammans arbeta för att Stockholm ska vara en trygg plats att växa upp i och att leva i.

Vi vill redan i dag passa på att tacka för alla de insatser som görs i vår stad.

Tack till Polisen, sjukvården och Räddningstjänsten för det arbete ni gör för att rädda liv och skapa trygghet, tack till alla förskollärare som stannade kvar när föräldrar blev försenade av gårdagens kaos, tack till äldreomsorgens personal som gick över stan för att komma till jobbet för att ge våra gamla mat.

I går visade ni att vårt samhälle fungerar.

Det kommer finnas dem som vill påstå att Stockholm nu förändrats i grunden. De har fel.

I går drabbades vi av det urskillningslösa våldet, men vi såg hur stockholmarna slöt upp för varandra.

I dag säger vi till stockholmarna: Vi böjer oss inte – vi låter oss inte skrämmas!

Imorgon är Stockholm fortfarande en öppen stad.


Karin Wanngård, finansborgarråd (S)

Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE