Dödshjälp kan gynna destruktiva krafter

Replik från läkare om att göra döden politisk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tragiska fall, där dödshjälp påstås vara lösningen, beror ofta på att läkare fortsatt med uppenbart gagnlösa insatser. De kan efter samråd med patient och anhöriga avslutats fullt lagligt. Replik från läkaren Bengt Järhult.
Tragiska fall, där dödshjälp påstås vara lösningen, beror ofta på att läkare fortsatt med uppenbart gagnlösa insatser. De kan efter samråd med patient och anhöriga avslutats fullt lagligt. Replik från läkaren Bengt Järhult.

REPLIK. Nio riksdagsledamöter anser att det är hög tid att göra döden politisk. Individen ska ha ”rätt att själv fatta beslut om sitt eget liv”. Det brukar vara friska människor som förordar ändrade lagar. Hur stort är problemet? 

Jag har som läkare i 40 år skött all lindrande, palliativ vård hos svårt sjuka i mitt distrikt och vid två tillfällen fått begäran om dödshjälp.  

En långvarigt kol-sjuk man fick lunginflammation och ville ha en dödande spruta. Jag anförde lagen och vi enades om antibiotikum och lindring. Han överlevde ett halvår och sa efteråt att han inte kunde förstå hur han resonerat.  

Den andre hade obefintlig njurfunktion, hade en känsla av förföljelse och fick psykiatrisk medicin. Hans kravfulla begäran att göra slut på eländet försvann och han somnade senare lugnt in. 

Livsslutet ger annat mål och mening. 8 av 48 psykiskt sjuka, som beviljats dödshjälp i Belgien, sköt upp eller tog tillbaka sin begäran. Också i Oregon ångrar många sig. 

Den palliativa vården har förbättrats och förenklats. Nästan alltid kan slutet bli värdigt.

I två fall har jag behövt ge terminal sedering, att under kort tid ge fullgod smärtlindring, starka lugnande medel så att patienten sover in i döden. Behandling avser att lindra men inte, till skillnad från dödshjälp, aktivt döda patienten.

Tragiska fall, där dödshjälp påstås vara lösningen, beror ofta på att läkare fortsatt med uppenbart gagnlösa insatser. De kan efter samråd med patient och anhöriga avslutas fullt lagligt. 

Dödshjälp kan enligt studier bli en press på sjuka att inte ligga till last. Synen på självmord kan påverkas liksom förtroendet för vården. ”Det sluttande planet” i olika dödshjälpssystem är en realitet.  

Värderingar är på glid i Europa med auktoritära regimers förakt för svaghet och avvikande. Efterföljare finns i Sverige.

Efter byråkraters direktiv har läkaretiken svajat under coronan och äldre fått dö på boenden utan undersökning. Dagens lagstiftning ger en viss garanti om ytterligare destruktiva krafter sätts i rörelse. 


Bengt Järhult, distriktsläkare, Ryd


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE