Nu börjar vi förhandla för en bättre budget

Ulf Kristersson och Ebba Busch: Samlar stöd hos de partier som vill ha en annan regering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi börjar nu arbetet att samla stöd i riksdagen för en annan budget som tar tag i problemen i Sverige. Vi kommer nu gemensamt samtala och förhandla med de partier i riksdagen som delar vår syn, skriver Ulf Kristersson och Ebba Busch.
Vi börjar nu arbetet att samla stöd i riksdagen för en annan budget som tar tag i problemen i Sverige. Vi kommer nu gemensamt samtala och förhandla med de partier i riksdagen som delar vår syn, skriver Ulf Kristersson och Ebba Busch.

DEBATT. Regeringens budget löser inte Sveriges stora samhällsproblem. I en tid med dödliga skjutningar varje vecka satsar regeringen mer pengar på ledighet än på säkerhet. Det krävs tvärtom politik som prioriterar det viktigaste och låter annat stå tillbaka.

Vi börjar nu arbetet att samla stöd i riksdagen för en annan budget som tar tag i problemen och får ordning på Sverige.

Sverige är ett fantastiskt land. Det lilla landet, med en historia präglad av tillit, gemenskap och jämlikhet. Vi har blivit rika och framgångsrika genom många människors hårda arbete. Listan på allt som är bra kan göras lång.

Men det som är bra i vårt land hotas just nu.

Otryggheten växer och sjukvårdsköerna var rekordlånga redan innan pandemin samtidigt som hundratusentals människor lever på bidrag. För varje år som går tar de kriminella gängen över allt mer. De sprider skräck i stadsdelar över hela Sverige. Barn skjuts till döds, eller skottskadas på lekplatser. Avrättningar äger rum i köpcentrum.

Ett djupt utanförskap utvecklas i den misslyckade integrationens spår. Långtidsarbetslösheten har aldrig varit så hög – nära 200 000 människor – och bland de som invandrat till Sverige är det bara varannan person i arbetsför ålder som också är självförsörjande.

Det innebär att allt färre som jobbar, ska försörja allt fler som inte jobbar. Det är ohållbart, både ekonomiskt och socialt. Det urholkar välfärd om inte fler jobbar och betalar skatt, men det leder också till utanförskap och parallellsamhällen där kriminaliteten gror.

Situationen är allvarlig. Men det går att lösa problemen om vi bestämmer oss för att 2022 ska bli vändpunkten som tar Sverige i en hoppfull riktning. Ett första steg är att den grova kriminaliteten pressas tillbaka och att fler börjar försörja sig själva.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet klarar inte av det jobbet. Deras budget handlar mer om att lösa regeringspartiernas samarbetsproblem, än Sveriges samhällsproblem.

Rättsväsendet får bara en bråkdel av de sammanlagda satsningarna. I stället satsar regeringen sju gånger så mycket nya resurser på en ny ledighetsvecka, som på Polisen.

Det är en felaktig prioritering när många föräldrar i Sveriges utsatta områden inte vågar släppa ut sina barn att leka i rädsla för gängen.

I budgeten demonterar Socialdemokraterna steg för steg arbetslinjen. Fler ska leva på bidrag och ersättningar medan färre ska jobba och försörja sig själva.

Det kommer göra Sverige fattigare och förstärka den stora klyftan som finns i livschanser mellan de som arbetar och de som kan arbeta men inte gör det.

Moderaterna och Kristdemokraterna har ett helt annat perspektiv på Sveriges problem.

För att komma åt den grova kriminaliteten vill vi skärpa straffen och införa helt ny lagstiftning. Det kommer kräva tusentals nya poliser, hundratals nya åklagare och många nya fängelseplatser.

Vi vill prioritera våra gemensamma resurser för att öka tryggheten, bryta långtidsarbetslösheten och korta vårdköerna.

För vi är övertygade om att det går att vända utvecklingen. Det kommer bli svårt, men det är möjligt. Det kräver inga underverk, men det kräver en politik som förstår problemen – och tar tag i dem.

Som säger som det är, som har fokus på sakfrågorna och ser till att få något gjort.

Moderaternas och Kristdemokraternas arbete för en bättre budget startar nu. När riksdagens finansutskott börjar behandla de olika budgetförslagen kommer vi gemensamt söka stöd för en annan inriktning på politiken.

Inget parti kommer få hela sin vilja igenom men vi tror att fler delar vår frustration över att Sverige utvecklas åt fel håll. Rimligen vill fler än vi göra vad som krävs för att påbörja arbetet med att vända Sverige rätt.

Det är mindre än ett år till valdagen men vi har ett ansvar att redan nu där det är möjligt försöka vända utvecklingen – i väntan på en ny regering och en ny politisk linje.

Under coronapandemin har våra båda partier gång på gång visat att det går att samlas över partigränserna till bättre beslut i viktiga sakfrågor: till exempel mer pengar till välfärden och inga pengar till friår. Mer pengar till företagare som drabbats av krisen och mer resurser till rättsväsendet.

Vi kommer nu gemensamt samtala och förhandla med de partier i riksdagen som delar vår syn på att Sverige är på väg åt fel håll och vill ha en annan regering. Varje parti måste fatta sitt eget beslut, men om Sverige redan nu kan få en bättre budget, så kommer det gå fortare för en ny regering efter nästa val. Det vore väldigt bra för Sverige.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Ebba Busch, partiledare (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE