ÅSIKT

Ta av skygglapparna – se krisen i förorterna

Replik från Arin Karapet om utanförskapsområden

Sverige ska bestå av ett samhälle – inte flera parallella, skriver Arin Karapet i sitt svar till Salar Rashid.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. Salar Rashid (S) avfärdar verkligheten som finns i våra förorter och beskyller istället högern för att svartmåla.  Salar kallar inte stenkastningen, drogförsäljningen och gängkriminaliteten för livsfarlig – utan i stället är det högerns politik som är det.

I förorter ser vi vecka ut och vecka in bilbränder, dödsskjutningar, öppen droghandel och stenkastning mot ambulans, polis och kollektivtrafik. Bara i Järva sker en bilbrand i veckan enligt polisen.

Är då lösningen inte att återupprätta rättsstaten som tuff mot brottslingar genom fler poliser och skärpta straff?

I Järva ser vi år efter år att alltfler lämnar den svenska skolan utan gymnasiebehörighet, trots att skolorna får 50 procent mer pengar per elev än övriga staden. Är då lösningen inte mer ordning och reda i klassrummen, högre krav på eleverna och ett återupprättande för läraryrket?

I utanförskapsområden ser vi barn som ärver sina föräldrars arbetslöshet och föds in i bidragssystemet. Är då lösningen mer (S)-medicin med fler och höjda bidrag och sociala insatser – eller behövs enklare vägar till jobb och större drivkrafter att lyfta sig ur bidragssystemen?

Socialdemokraterna tror att förortens problem går att lösa genom att kasta pengar på dem, men då hade problemen reda varit lösta.

Salar väljer att gömma sig bakom sina ideologiska skygglappar i stället för att se och bemöta den kris som präglar förorterna. Det är att acceptera att förortsborna ska få leva med brottslighet, bidragsberoende och fallande skolresultat. Sverige ska bestå av ett samhälle – inte flera parallella.


Arin Karapet, ledamot av MUF:s förbundsstyrelse, ledamot i Stockholms läns landstingsfullmäktige (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM