ÅSIKT

Ibland blir det så fel

DEBATT

Mohamed Omar: Min artikel har misstolkats och spätt på hatet mot islam

Foto: Efter att Mohamed Omar skrivit om hur ungdomar hjärntvättas under sina studier av koranen har han motvilligt fått uppskattning från rasister och islamofober.

En artikel kan aldrig bli lika mångsidig som verkligheten själv. Särskilt inte i kvällspressen. Där gäller regeln, bara ett ägg i korgen. Och ska det vara riktigt avancerat lägger man till en knorr på slutet. Alltså ett ägg och en knorr. Inte undra på att det blir ensidigt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tyvärr står en artikel alltid för sig själv. Man läser den och drar slutsatser om författarens åsikter utan att ta hänsyn till annat som skrivits av densamme. Man är dömd att missförstås.

Det var det som drabbade mig när jag skrev en debattartikel om wahhabismen i Aftonbladet. Wahhbismen är en bokstavsdyrkande, fanatisk, korkad och bakåtsträvande sekt med huvudfäste i Saudiarabien. Högg man händerna av snattare på 600-talet så ska man göra det i dag också. Hermenutiken står med andra ord inte särskilt högt i kurs.

Men det är inte alla wahhabiter som använder sig av politiskt våld. Den saudiska regimen består av wahhabiter med en helt annan inställning än de militanta. Men när det gäller frågor om tro och rit är de överens, sprungna ur samma källa. Man kan alltså inte säga att wahhabismen i sig skulle leda till terrorhandlingar. Alla militanta är inte heller wahhabiter. En del kommer från helt andra idétraditioner. Det är komplext.

Min text handlade om hur ungdomar erbjuds stipendier för att plugga i Medina. Efter några års hjärntvätt där nere är de inte längre de toleranta killar de än gång var. Underrubriken satte redaktionen som ”Terrorister rekryters med stipendier”. Islamiska studier i Saudiarabien kopplades automatiskt ihop med terrorism. Det var inte det jag hade menat. Många reser bara dit för lära sig Koranen och fortsätter att praktisera islam som de alltid gjort.

Efter att artikeln publicerades hörde allt från högerkristna och sverigedemokrater till rasister och islamofober av sig för att stifta bekantskap och visa sitt stöd. Deras bild av mig stämde inte alls med min självbild. Jag hade hamnat i fel sällskap. Nånting måste ha varit fel med den där artikeln för att det skulle gå så här illa. Det inser jag nu.

Nyligen deltog jag i programmet Debatt på SVT. När jag äntligen fick ordet försökte programledaren Lennart Persson att pressa mig att säga att det fanns ett omdelbart terrorhot mot Sverige och att jag själv blivit utsatt för rekryteringsförsök från terrorgrupper. Det var därför jag var där. För att bekräfta deras färdiga bild. När jag gled undan frågan och i stället pratade om ett större hot mot säkerheten, nämligen den amerikanska terrorismen, var det det sista jag sa den kvällen.

Jag talade om att det fanns en ilska bland muslimer som var berättigad med tanke på de orättvisor som drabbar dem i till exempel Irak och Afghanistan. Och jag undrade också varför man fokuserar på de relativt små terrordåd som utförs i Väst i stället för den betydligt storskaligare terrorism som pågår i det ockuperade Irak. Dessutom är man oroad över den rekrytering till extremistiska islamiska organistioner som sker i lönndom men tar aldrig upp den öppna rekrytering av terrorister i form av polis och militär för att utföra terrorattacker i Irak som sker mitt framför medborgarnas och den svenska regeringens ögon.

att jag inte fick svar på mina frågor. Så här i efterhand inser jag att det var ett misstag att publicera artikeln eftersom den bidragit till islamofobin och förföljelsen av muslimer som pågår för fullt. Vad vi behöver är nyanser, djupare analys och större fokus på Västvärldens terrorism.

Obskyra och hårdföra riktningar som wahhabism skulle inte få så stor genomslagskraft om det inte var för att USA:s och Västvärldens förtryck, hyckleri, rasism och arrogans ger trovärdighet åt deras världsbild.

Läs mer

Artikeln Omar skriver om.

Mohamed Omar