ÅSIKT

Replik: Det ska vara lätt att välja hälsosam mat

DEBATT

Åsa Westlund svarar Christofer Fjellner om EU-märkning.

Det är smickrande att moderaterna och Christoffer Fjellner (15/5) ger mig äran för EU:s nya regler för märkning och marknadsföring av livsmedel.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är en stor tillskyndare av att konsumenter ska få en mer allsidig och rättvisande information om vad maten vi äter innehåller. Jag är dock inte ensam om detta, utan EU-kommissionen, samtliga medlemsländer inom EU och Europaparlamentets samtliga partigrupper står bakom den nya lagstiftningen.

Varken jag eller någon annan vill förbjuda någon att äta onyttig mat. Självklart inte.

Men företag ska inte få vilseleda konsumenter. Ett vanligt knep i branschen i dag är att lyfta fram en enskild ingrediens som är nyttig för att ge konsumenten intryck av att det är en nyttig produkt. Tillverkaren skriver med mikroskopiska bokstäver att brödet innehåller stora mängder socker, samtidigt som man med stora feta bokstäver upprepade gånger i reklam och på förpackningen lyfter fram att det innehåller några gram fibrer.

I och med EU:s nya regler kan det bli slut på den här typen av vilseledande marknadsföring. Konsumenter ska enkelt kunna handla nyttig mat, utan att riskera att komma hem med sockerbomber för att man inte hade med sig förstoringsglaset i butiken.

Påståenden om att en viss mat ger oss bättre hälsa ska kunna beläggas vetenskapligt. Om företag i fortsättningen vill lyfta fram ett enskilt ämne som konsumenterna uppfattar som nyttigt, får livsmedlet i princip inte innehålla för höga halter av socker, fett, salt eller alkohol.

Varken konsumenter eller livsmedelsföretag är dumma. Vi vet alla att man inte ska lita på reklam. Ändå påverkas vi av den.

Snart kan EU ha en tuff lagstiftning mot vilseledande marknadsföring av mat. Det gör det enklare för EU:s konsumenter.

De nya reglerna gäller lika i hela unionen. Och företagen slipper hålla reda på 25 olika lagstiftningar. Det borde väl till och med moderater som Christoffer Fjellner kunna tycka är bra?