ÅSIKT

Vetenskapen – en mobbare att förlåta?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

I århundraden har vetenskapen trakasserat och mobbat oss. Roliga fördomar har punkterats. Trygga föreställningar - jorden är platt, oknytt hålls på avstånd med besvärjelser - har ersatts av relativitetsteorier och sociologi. Och, till råga på allt, när vi blir stora nog att strunta i vad mamma säger träder vetenskapen in. Med exakt samma budskap: allt roligt är osunt, farligt, oförsvarbart. Allt tråkigt är hälsosamt, nyttigt, nödvändigt.

Men kanske är tiden på väg att vända. För inte så länge sedan fick vi veta att det - rent vetenskapligt - är nyttigt att dricka vin. Häromdagen kunde vi läsa att feta ostar ger skydd mot cancer - vetenskapligt bevisat. Och i går varnade en toxikolog - vetenskapligt så det räcker - för att den hysteriska konsumtionen av vitaminer kan ge skelettskador, depressioner och hjärtsjuka.

Det är för tidigt att dra några säkra slutsatser. Men om vetenskapen inom ett år kommer fram till att smör och rökning är nyttigt och att spenat är giftigt skulle jag vara beredd att låta gamla oförrätter vara glömda. Man ska inte vara långsint, ens mot mobbare.

Johan Hakelius