Debatt

Sverige har blivit fattigt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Dogge Doggelito:
Vi har spolat ned välfärden i toaletten

Fattigsverige är på gång.

Någonting har hänt i konungarikets Sverige. Villkoren har blivit omänskliga.

En person ska göra fyra personers jobb. Man frågar sig trots det, varför så många blir utbrända och långtidssjukskrivna. Inte ens vår statsminister verkar förstå ett så enkelt faktum. En låginkomsttagare har inte råd att stanna hemma från jobbet när han eller hon är sjuk.

Sedan kommer det en dag då det inte håller längre. Man går in i väggen. Ensamstående mammor och pensionärer lever i fattigdom. Tiggare, dårar och arbetslösa ökar ute på stan.

Samhällsklimatet har hårdnat. Pigga, starka, unga människor är arbetslösa medan äldre får göra fyra människors jobb. Och Gösta får bara ett halvt ägg om dan på äldrevården. Medan direktörerna roffar åt sej pengar för fyra, fem livslängder till.

I skolorna får barnen som är vår framtid bara 7 kronor per lunchtallrik inklusive bröd mjölk och smör medan skurkar och banditer glider på räkmackor och får en tallrik för hela 35 kronor.

Var är alla pengarna som betalas in i skatt av så många människor? Det är hål i påsen av resurserna som är till för det allmännas bästa.

Det finns lagar på att man har rätt att få hjälp i det här landet. Men de hjälpsökande bollas mellan olika myndigheter som försöker skjuta över ansvaret på någon annan.

Man tycker hellre synd om våldtäktsmannen och erbjuder honom vård medan offren ifrågasätts och lämnas för att klara sig på egen hand.

En bostad är ingen rättighet utan ett investeringsobjekt eller något man kan få svarta pengar från.

Hur går det med ett samhälle där man har en stor svart marknad? De som smiter från skatt åker ändå på allmänna vägar som de andra betalat. Deras barn går i skolan och på dagis.

Det är en självklar service men man bidrar inte till det allmänna goda utan suger istället ut systemet. Samhällsekonomin urholkas. Den kortsiktiga profiten är det enda kriteriet som är giltigt. Mammons präster mässar i tv.

En dag kommer kollapsen.

Firmor som på entreprenad kan göra det hela billigare måste dra in på personalen och så ska de ha en vinst också fastän de lägger lägsta budet : Människan ska bara bli som en maskin och jobba, jobba, jobba.

Kanske ska vi ha det som i Amerika? Där behöver du inte ens gå hem från jobbet: på arbetsplatsen finns en säng till dig. Lönen är så låg så det är bra om du har tre jobb (sk Macjobs). Om du inte hinner hem till barnens födelsedagar så skickar arbetsgivaren en speciell anställd som inhandlar presenterna och skickar en blomkvast från dig. Företaget äger din tid.

I samma anda handlar det om att sjukvården ska bli lönsam. Hur ska det gå till? Var är etiken? Allt var betalt i förväg. Nu lånar landstinget pengar i amerikanska banker till personalens löner. Storsjukhusen kan tänkas säljas ut till utländska intressen. Vad leder det till i framtiden?

Folk har betalat skatt i alla tider för att känna tryggheten av att det finns sjukvård, äldrevård och pensioner när den tiden kommer. Nu vet vi inte längre om det kommer att finnas några pensioner överhuvudtaget.

Vi är lurade!

Pensionsåldern ska höjas så att vi hinner dö innan vi får se något av de pengar vi betalt in under hela vårt vuxna liv. Om vi inte blivit utbrända, långtidssjuka eller arbetslösa innan dess. Då har vi fortfarande en minimal chans att få någon återbäring. Men det är säkert snart slut med det. Skeppet sjunker i rasande fart och inga protester hörs i landet.

Utslagningen accelererar. De som har det lite bättre måste skydda sig mot dem som inget har. Kriminaliteten ökar. Vi får bygga fängelser istället för det som det borde satsas på, barn och ungdomar. Barn och ungdomar hamnar i missbruk när de egentligen är krafter som hade kunnat komma till godo i samhället. Segregationen är ett benhårt faktum. Jag tycker att i skolor med mer än 20 procent invandrare borde disciplinen vara benhård istället, och att nationalsången och flaggan bör sjungas och hissas där varje måndag.

Växer du upp på ett visst ställe har du ingen chans i det här samhället.

Och politiker vill ha fler invandrare men dom vill inte själva bo grannar med dom eller ha dom på sin tomt.

Var är det som vi kallade för vårt trygga hemland? Mänskliga resurser förstörs på ett tidigt stadium. Är detta välfärd? Vi hade ett välfungerande system som var modell för hela världen. Många människor hade kämpat för det. Nu verkar det som om vi spolar ned det hela i toaletten. Då blir också fältet fritt för destruktiva krafter.

Om vi inte reagerar, protesterar, uppmärksammar dessa omständigheter har vi inget försvar för det demokratiska och rättvisa samhället.

Dogge Doggelito (30 år multikonstnär Botkyrka)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt