Debatt

Replik: Bevisat att genmodifierad mat är farlig för hälsan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Dags att lägga fakta på bordet om genmodifierade grödor.

”Dags att avmystifiera genmodifierade grödor” lyder rubriken på en replik i Aftonbladet på min och Lennart Daléus artikel om genmodifierade grödor. Tomas Brandberg skriver att Greenpeace inte har vetenskapliga argument för vår ståndpunkt i GMO-frågan.

Vill Brandberg ha vetenskapliga referenser så varsågod: cellförändringar i levern hos möss upptäcktes 2005 av ett forskarteam lett av professor Manuela Malatesta på Urbino-universitetet i Italien, efter att mössen ätit genmodifierad soja. Resultaten publicerades i European Journal of Histochemistry.

En annan forskningsrapport publicerad i The Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005, visar att möss som ätit en genmodifierad ärta, som i 10 år odlats kommersiellt i Australien, producerar antikroppar – vilket tyder på en allergisk reaktion. Australien drog omedelbart tillbaka produktionen och erkänner att det är problematiskt att samma företag som säljer genmodifierade grödor stått för den största delen av forskningen.

Genmodifierade grödor som majs och raps har smittat konventionella och ekologiska odlingar i ett antal länder. Exempel kan hittas på www.gmcontaminationregister.org.

Att just soja är självbefruktande förstår vi också, men Lantmännen tänker inte begränsa sig till att enbart importera gensoja.

När det gäller kemikalier så har användningen av växtgiftsmedlet glyfosat, fördubblats i Argentina mellan 1999 och 2003. Allt detta och mer information om den miljöförstörande effekt den genmanipulerade sojan har haft i Argentina finns i Dr. Charles M. Benbrooks rapport ”Rust, resistance, run down soils, and rising costs – problems facing soybean producers in Argentina.”

Det är värt att notera att Brandberg tar upp fallet med franska bönder som motsätter sig GMO. Samma motstånd finns i Sverige. Undersökningar visar att varken svenska bönder eller svenska konsumenter vill ha GMO. Satsa hellre på ekologisk mat!

Kathleen McCaughey (GMO-talesperson Greenpeace),Lennart Daléus (generalsekreterare Greenpeace)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt