ÅSIKT

Barn ska inte jaga efter likes på nätet

Debattören: Låt dem vara nyfikna och kreativa – utan mobilerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Johnér
Barn känner bara till en värld där alla är beroende av sina smartphones. Därför måste vi vuxna uppmuntra dem att vara nyfikna och kreativa, skriver debattören.
DEBATT

DEBATT. Två av de största investerarna i Apple har nu konfronterat Iphonetillverkaren med ett öppet brev och vill att Apple ska börja vidta konkreta åtgärder för att förebygga mobilberoende. Investerarna uttrycker en ökad oro över de negativa effekter som teknik och sociala medier har, och hur det påverkar våra barn och ungdomar.

I en studie som publicerades av Common Sense Media i Kalifornien, tillfrågades 1 240 föräldrar och barn. Där sa 50 procent av barnen att de var beroende av sina mobiltelefoner.

Man kunde också konstatera att 66 procent av föräldrarna ansåg att deras barn använde sina mobiltelefoner för mycket – vilket 52 procent av barnen höll med om. Våra barn släpper inte telefonerna ur sikte, den har nästan blivit som en extra kroppsdel, precis som för många av oss vuxna. Skillnaden är att våra barn är födda med digitaliseringen och ser den som en helt naturlig del i sina liv.

En mamma till en tonåring beskrev sitt dilemma: Hon hade tänkt att telefonen med den senaste tekniken skulle underlätta skolarbetet, men allt den hade gjort var att distrahera honom under lektionerna och bara gjort det svårare att fokusera på ämnet. Hans slutbetyg räckte nu inte för att han skulle kunna komma in på det gymnasium han ursprungligen hade velat gå på.

Vi har numera ett helt annat liv i den digitala världen än i den riktiga. Vi tror att vi utvecklas och växer mer ju fler gillaklick vi får, ju fler vänner vi har och ju fler kommentarer vi genererar.

Det är förstås en låtsasvärld, där allt har att göra med bekräftelse och social interaktion med personer vi inte känner eller bryr oss om. Plötsligt avgörs självkänslan av hur många vänner du har och hur många likes du kan få.

De allra flesta är eniga om att det vore bra om vi kunde skära ner barnens teknikanvändande eftersom vi vet att mobilerna kan vara beroendeframkallande och kan skapa distraktioner som försämrar skolarbetet.

Mobilanvändandet kan också exponera barnen för nätmobbning eller sexting, alltså att skicka sex-sms eller sex-mms, men också att skicka meddelanden med sexuellt innehåll via nätet, till exempel vid nätdejting eller nätraggning. Jesse Weinberger, som skrev boken ”The Boogeyman Exists; And He’s in Your Child’s Back Pocket”, berättar att man frågade 70 000 barn om deras mobilanvändande och fann att de i genomsnitt började med sexrelaterade ting i femte klass och titta på pornografi när de var 8 år gamla.

Vi måste uppmuntra barnens egna, naturliga förmåga att engagera alla sina sinnen fullt ut. Det kommer att göra dem mer självständiga och kreativa. Barn behöver utveckla sina inre resurser, egenskaper som nyfikenhet, uthållighet, lekfullhet, intresse och förtroende.

Det är resurser som hjälper dem att utforska världen, som utvecklar deras förmåga till koncentration och ger dem möjligheter att ta in sin omgivning och vara kreativa. Det kommer också att lära dem tålamod, så att de inte ger upp vid första försöket. Genom att vi uppmuntrar den här typen av utveckling skapar vi livslånga värden.


Patrik Wincent, terapeut och vd för Internetakuten


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM