ÅSIKT

Sluta hoppa på hemmaföräldrar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: ANNETTE FRIBERG
STÄLL UPP FÖR BARNEN Jannice Jansson är trött på att s-kvinnorna ska bestämma vem av föräldrarna som ska vara hemma med barnen. Uppvärdera arbetet i hemmet till något fint istället. Då skulle nog även män vilja vara hemma med barnen. På bilden tillsammans med barnen Samuel, Hannah, Greta och Gabriel.

Journalisten Olle Palmlöf gjorde en lista på föräldrar han avskyr i Aftonbladet.

Föräldrar som inte sätter sina barn på dagis låg inte högt i kurs hos honom. Det fick hemma-mamman Jannice Jansson att gå i taket.

– Skulle han sagt att han retade sig på homosexuella föräldrar så skulle han åkt på en propp.

Det är ett konstigt land vi lever i. Den lilla procent som syns och hörs i medierna sätter mallen för det resten av svenskarna ska tycka. Ta bara det här med kvoteringen. Kändisföräldrar går ut och talar sig varma för hur viktigt det är att pappan finns där första året, men undersökning efter undersökning visar att minst 80 procent av svenskarna inte vill veta av någon kvotering. Visst är det konstigt i denna demokrati, att s-kvinnorna tror sig veta bättre vad svenska föräldrar behöver, än föräldrarna själva. Deras argument för fem månader öronmärkta till pappan, är att då kan ju mamman amma i ett halvår i alla fall. Och det ska mammorna acceptera, för att ett gäng kändisar uppmanar dem till det på Dagens Nyheters debattsida. Nu räcker det inte att vi bråkar om barnen vid en skilsmässa, nu ska vi börja bråka om dem från första levnadsdagen.

Den sittande regeringen kan inte nog skryta över vår fantastiska föräldraförsäkring. I ett helt år får vi vara hemma, och nu ska det till och med bli högre tak, så atthöginkomsttagarna får sitt. Men sen är det slut på idyllen. I jämställdhetens namn måste alla kvinnor jobba heltid, sida vid sida med männen. Att barnen får betala priset spelar ingen roll. Aftonbladet frågade kvinnor i en sifoundersökning om de ville jobba heltid, och naturligtvis ville småbarnsmammorna ha mer tid med sina barn än så. Men enligt den lilla minoritet som syns och hörs och bestämmer, får kvinnor inte vara så idiotiska att de väljer barn framför karriären. Visst är det konstigt att det är så fult att vara mamma, men så fint att vara pappa!

Jag är nog lite korkad, men jag har alltid trott att jämställdhet betydde att oavsett kön, nationalitet, sexuell läggning, yrke eller religion så är man lika mycket värd. Om det är så hemskt för kvinnor att vara hemma med barn, hur ska man då övertyga männen att komma hem? Uppvärdera arbetet i hemmet till något fint istället.

Olle Palmlöf uttalade sig i Aftonbladet (söndagen den 12/9) om hur hemmaföräldrar retade honom och att de oftast är de minst lämpade föräldrarna. Enligt en Sifo- undersökning ville cirka 70 procent av de kvinnor som tillfrågades, vara hemma tills barnet var fyra år, om det var ekonomiskt möjligt. Är det inte konstigt då att en kändispappa får utöva hets mot folkgrupp, nämligen föräldrarna, utan att det uppmärksammas. Skulle han sagt att han retade sig på invandrarföräldrar, eller homosexuella föräldrar så skulle han åkt på en propp. Nä, det är helt politiskt korrekt att snacka illa om hemmaföräldrar, de finns där som en obehaglig påminnelse om att det faktiskt fortfarande går att trotsa sossarnas ideologi om att barnen har det bäst när de uppfostras på institution.

Visst är det ett konstigt samhälle vi lever i, där en minoritet får bestämma hur vi ska leva våra liv. Visst är det konstigt att vi ska slita häcken av oss för att betala skatt så att Göran Perssons välfärdsbubbla inte spricker. Jag vill uppmana svenska föräldrar att vara olydiga och spendera mer tid med sina barn! Det är fint att offra några år av sin karriär för barnens skull. Jag vet att vi är fler som tycker så än som tycker tvärtom, varför är det då bara de som syns och hörs. Börja stå upp för er rätt att få vara föräldrar, det är den finaste karriär en människa kan ha!

Jannice Jansson (32 år fyra barn mamma på heltid Styrelseledamot i Haros - riksorganisation för valfrihet jämställdhet och föräldraskap)