ÅSIKT

Sjukhussjukan är ingen tillfällighet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Häromdagen berättade Björn Bragée, läkare och cancerpatient, i Rapport om smutsen på Danderyds sjukhus. Som inlagd patient reagerade han på smutsen på avdelningen. Han såg samma blodfläck på golvet dag efter dag, lort på toaletterna och tjocka lager av damm på hyllor och snickerier.

Det är äckligt och särskilt illa eftersom det är ett sjukhus där vi förväntar oss att det är rent och att man gör allt för att hålla bakterierna borta.

Det värsta med Björn Bragées larm var nog ändå reaktionerna från ansvariga politiker och tjänstemän. Sjukhusskiten var nämligen ingen nyhet. Alla kände till problemet. Johan Carlsson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, talade om att det kom många larm till myndigheten. Sjukhusets ansvariga, som också var medvetna om problemet, skyllde på politikerna och upphandlingen. Allt ska numera vara så billigt som möjligt.

Det enda slutsatsen jag kan dra av den vetskapen är att ansvariga accepterar skiten! Det är för dyrt att hålla rent och ska det bli ändring tycks en lagstiftning vara enda möjligheten. Bara det är helt absurt.

Trenden inom svensk sjukvård med galopperande sjukhussjuka och infektioner är ingen tillfällighet. Landstingen har helt enkelt inte råd att hålla rent och rikspolitiker förstår dem.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM