Debatt

Håll er borta från kvinnors rätt till sina egna kroppar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström: Cyniskt att utnyttja forskningspolitik i kampen mot fri abort

Medborgarinitiativen är viktiga verktyg för att stärka EU:s demokrati och legitimitet. De ger medborgarna en positiv möjlighet att delta aktivt och blottlägger de starka skillnaderna i viktiga politiska frågor. Vi vill inte, som Ruth Nordström från antiabortorganisationen Ja till livet med flera hävdar i Aftonbladet 21 oktober, begränsa detta verktyg. Tvärtom.

Däremot är vi som liberaler tydliga med att för oss är det självklart att kvinnor har rätt att bestämma över sina liv och sina kroppar och har rätt till fria, lagliga och säkra aborter. Sexuella och reproduktiva rättigheter är nämligen del av de mänskliga rättigheterna. Men EU ska inte besluta om abortfrågan. Det handlar om istället om nationell kompetens vad gäller lagstiftning. Mot denna bakgrund är det sorgligt att abortmotståndare ägnar sig åt krypskytte mot Europas länders liberala abortlagar genom kampanjer som One of Us.

Abortmotståndarna i EU har på senare tid blivit smartare, slugare och mer raffinerade i sina försök att föra upp abortfrågan på EU:s agenda. Detta trots att EU inte bestämmer direkt över frågan. One of Us är ett av många exempel. Ja till livet använder cyniskt kampanjen One of Us för att genom forskningspolitiken skapa ett kryphål för att förbjuda abort.

EU-lagar ska hålla sig borta från abortfrågan. Ja till livet ska avhålla sig från rätten att besluta över kvinnors kroppar.

Birgitta Ohlsson

EU-minister (FP)

Cecilia Wikström

Europaparlamentariker (FP)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt