Bilda en valkampanj mot all sorts rasism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Bekämpa klasspolitiken som drabbar alla i det här landet

I många år samlades nazister från hela Europa i förorten Salem för att, så att säga, vädra stövlarna och knogjärnen. Officiellt var det en minnesmarsch för tonåringen Daniel Wretström som misshandlades till döds för 13 år sedan. Han var aktiv i vit makt-miljön och de högerextrema såg tillfället att skapa en samlingspunkt.

Salemmarschen växte också flera år på raken. Skolungdomar fascinerades av ”andan” och myterna omkring den. Andra slöt upp i antirasisternas försök att stoppa marschen. Ungdomar slogs blodiga och de enda som verkade glada över det var piketstyrkorna som, så att säga, fick vädra hundarna och batongerna. Så höll det på.

Då klev LO in i bilden. Wow! Arbetarrörelsens tyngd mot nazimarschen! Men så blev det inte. LO höll sina tal om människovärde och så vidare inför julshoppare i innerstan. Samtidigt i Salem: nazister driver runt med yxor, polisaspiranter gör praktik på fältet. Orten i undantagstillstånd.

LO avledde då antirasisterna och det upprepades förra helgen. Det höjer moralen för exempelvis Svenska motståndsrörelsen som vill etablera sig i södra Stockholm. De hotar och terroriserar. Mot det hjälper bara aktiv närvaro och styrkeuppvisning. Skippa de liberala flosklerna. Vi tänker inte ”dö i koncentrationsläger för deras rätt att vara nazister” – de måste drivas tillbaka.

I grunden är arbetarrörelsens problem en tappad trovärdighet som jämlikhetsivrare. Partierna accepterar för många orättvisor, facken för många reträttavtal. Kampen mot rasism kan bara bli effektiv om den bekämpar all social rasism, den klasspolitik som drabbar alla invånare i det här landet – infödda och invandrade. Det är dags att korrigera linjen. Annars kommer Sverigedemokraternas segertåg att fortsätta, och bakom Jimmie Åkesson står de fascistiska sekterna.

Idag samlas en ny demonstration i Kärrtorp – gör den till en massiv styrkeuppvisning. Bilda ett partioberoende centrum för en landsomfattande valkampanj mot all sorts rasism: skydda arbetarrörelsen, mota extremhögern och peta alliansregeringen! Vi är många som skulle besvara ett sånt initiativ med glädje och entusiastism.

Jari Söyrinki,

gruvarbetare i Kiruna

Publisert: