Vi sänker skatten för pensionärer på riktigt

Moderaterna: Vår skattesänkning gäller alla äldre – och är dubbelt så stor som Socialdemokraternas

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stefan Löfven har lovat att fortsätta sänka skatten för pensionärerna om S vinner valet. Deras löfte är dock bara cirka hälften av vårt, skriver Elisabeth Svantesson.
Foto: TT
Stefan Löfven har lovat att fortsätta sänka skatten för pensionärerna om S vinner valet. Deras löfte är dock bara cirka hälften av vårt, skriver Elisabeth Svantesson.

DEBATT. Moderaterna är ett parti för de som arbetar, vill arbeta och har arbetat. Våra samlade vallöften till landets pensionärer är därför skattesänkningar för alla – inte bara för vissa pensionärer.

Under åtta år med en moderatledd alliansregering såg vi till att sänka skatten både för alla som arbetar och för landets pensionärer. Skatten sänktes visserligen mer för löntagare och det har gjort att en pensionär med samma inkomst som en löntagare i dag betalar högre skatt.

Detta är något vi tänker ändra på genom att sänka skatten för alla pensionärer. Det kommer inte längre att finnas någon skatteskillnad mellan lön och pension.

Även Socialdemokraterna har insett att skatten måste sänkas för alla som lever på pension – det är bra. Men man kan undra om de överhuvudtaget hade sänkt skatten för Sveriges äldre om vi inte hade sänkt skatten på arbete först. Det är också anmärkningsvärt att det tagit så lång tid att göra verklighet av retoriken. Stefan Löfven och Magdalena Andersson har haft fyra år i regeringsställning på sig – men skatteskillnaden kvarstår.

Nu har de dock lovat att de ska fortsätta sänka skatten för pensionärerna om de vinner valet. Deras löfte är dock bara cirka hälften av vårt. Dessutom är det bara för dem med en pension på över 17 000 kronor i månaden som kan räkna med sänkt skatt om Stefan Löfven får regera vidare.

Med Moderaterna i regeringen kan man dock vara säker på att landets äldre får mer kvar i plånboken i slutet av månaden. Vi går till val på skattesänkningar för alla pensionärer. Eftersom vi vill fortsätta sänka inkomstskatten med ytterligare ett jobbskatteavdrag riktat mot de med låga inkomster kommer vi också sänka skatten med motsvarande nivå för pensionärer med låg pension.

För den som har lägre än 17 000 kronor i månaden i pension är Moderaterna därför det parti som sänker skatten.

Det ska också löna sig för den som vill fortsätta arbeta. Erfarna medarbetare behövs på arbetsmarknaden. Vi vill därför ytterligare förstärka de särskilda jobbskatteavdrag som finns för personer över 65 år som fortsätter jobba. Dels vill vi att den särskilda skattesänkningen för äldre som jobbar ska gälla redan från det att man är 64 år och dels vill vi göra avdraget mer generöst.

Det handlar om rättvisa. I Sverige ska det löna sig att ha ansträngt sig, bidragit ett långt arbetsliv och hjälpt till med att bygga upp vårt land.

Att stärka arbetslinjen och sänka pensionärsskatten samtidigt som vi ökar resurserna till välfärden är bara möjligt om man förmår att prioritera.

För att skapa detta utrymme anser vi att de samlade bidragskostnaderna behöver minska, att kostnaderna för asyl- och anhöriginvandring sänks och att överskottsmålet nås.

För att det ska bli verklighet krävs också de viktiga strukturreformer som ekonomin behöver. Det handlar om att reformera arbetsmarknaden för att få integrationen att fungera bättre, införa ett bidragstak så att det aldrig lönar sig bättre att leva på bidrag jämfört med att jobba och förbättra villkoren för företag och entreprenörer.

Får vi moderater väljarnas förtroende blir det sänkt skatt för alla pensionärer. I vårt Sverige ska rättigheter, skyldigheter och möjligheter gälla lika för alla.


Elisabeth Svantesson,  ekonomiskpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE