Debatt

Polisens taktik mot NMR – en katastrof

Debattören: Varför denna defensiva vänlighet mot just nazister?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Polisledningens hantering av NMR i Almedalen förtjänar ingenting annat än en stor fet skämskudde, skriver Jan Scherman.
Polisledningens hantering av NMR i Almedalen förtjänar ingenting annat än en stor fet skämskudde, skriver Jan Scherman.

DEBATT

DEBATT. Politiska veckan i Almedalen går mot sitt slut. Och redan börjar röster höjas om bojkott nästa år. Skälet är att nazisterna i NMR har försökt förstöra denna unika mötesplats.

Min slutsats är precis tvärtom: jag uppmanar ännu fler demokrater och ännu fler organisationer, kommuner och privata företag att komma till Visby nästa. Ta plats, stå upp rakryggade och se till att vi blir fler som aktivt markerar att vi inte viker en tum. Demokratikramarna är så oändligt många flera än hatarna. Mångfaldsmarschen drog närmare 4 000 deltagare. Är nazisterna 50 robotiserade hatare?

Och jag vill också vara tydlig när det gäller att allt fler politiska partier vill skärpa lagstiftningen. Några vill även ändra våra grundlagar. Jag tycker partierna har missat den första och viktigaste saken – se till att polisen använder de lagar som redan finns.

Ordningslagen gäller, och det innebär att polisen äger laglig rätt att säga nej till en demonstration om man bedömer att som det heter större oordning kan uppstå. Polisen bedömning har nu flera gånger kommit att bli en naiv, dumdristig och grovt felaktig gissning.

Polisledningen med biträdande kommenderingschefen Elisabeth Anestad har hänvisat till den demokratiskt lagstadgade rätten att demonstrera. Det är rätt och riktigt. Enig. Men polisen ska också bedöma säkerhetsläget och om ordning går att upprätthålla.

Anestad har bedyrat att man förberett sig väl, tränat inför uppgiften och att alla kan känna sig lugna. Men alla kan nu konstatera att detta var en katastrofal missbedömning.

Taktiken var densamma förra året – stor närvaro, dokumentera alla misstänkta lagbrott och sedan lagföra. Detta har också blivit en katastrof. Ingen nazist är hittills åtalad. Av 14 förundersökningar är nio nedlagda.

Häromdagen åkte riksdagsledamoten Rosanna Dinamarca hem i protest. RFSL ungdom har också åkt hem. Två fall av misshandel har ägt rum. Vem hade i sin livligaste fantasi hade kunnat mardrömma sig fram till att man skulle bli nedslagen i den demokratiska smältdegel som Almedalen utgör?

Ordningslagen ger polisen rätt att ingripa när möten störs. När Annie Lööf blev avbruten och kallad landsförrädare så kan polisen agera och flytta på mötesförstörarna.

Många minns väl hur fredliga trädkramare under åren lopp blivit bortflyttade med polisiärt våld. De som på Gotland för några år sedan försökte stoppa exploateringen av Ojnareskogen vet. Ordningsmakten ingrep.

Polisen är betydligt mer offensiv mot andra våldsbejakande grupper till vänster eller med religiösa motiv. Varför denna defensiva vänlighet mot just nazisterna? Har polisen en egen nedprioritering av hatbrott och nazismen som våldsbejakande rörelse? Varför tränger inte de samstämmiga politiska signalerna igenom? Varför tolkar man ordningslagen så att nazisterna tillåts få demonstrera på direkt provokativa platser, mitt emot RFSL:s kontor i Visby?

NMR har på sin hemsida utlyst en tävling i Almedalen som handlar om att plocka poäng genom att bränna andras flaggor, störa möten och gå runt bland utställarna och skrika hatord. Därav av systematiken i årets NMR-aktioner.

Gör inte polisen någon research innan de ger nazisterna demonstrationstillstånd?

Jag tycker regeringen och justitieministern först och främst ska begära att  rikspolischefen Anders Thornberg redovisar i alla detaljer hur polisen tolkat ordningslagen, varför man inte ingriper mot uppenbara brott och varför effektiviteten i att driva förundersökningar är undermålig.

Och inte minst – när man ser att Almedalen systematiskt terroriseras av NMR, varför drar man inte tillbaka nazisternas demonstrationstillstånd?

Polisledningen förtjänar ingenting annat än en stor fet skämskudde! Organisationen KRIS, kriminellas revansch i samhället, och som i stort antal just nu är i Visby, nomineras härmed till ett Svenska hjältarpris.

Det är KRIS som på eget initiativ omringat nazisterna och bildat skyddsmur för allmänheten när partiledarna talat. De före detta brottslingarna har klivit fram och gör polisens jobb och skyddar allmänheten. Alltmedan polisen passivt tittar på  och ser hur nazisterna begår lagbrott.

Som sagt – vi ses nästa år i Almedalen och då hoppas jag ännu fler demokrater tar ännu mer plats.


Jan Scherman, diversearbetare, fd chef för TV4


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Almedalsveckan 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan 2018

Jan Scherman

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Yttrandefrihet

Nynazism

KRIS

Visby