Ni är på väg mot ett historiskt misstag, M

Stefan Löfven: Jag ser hur ett samarbete med SD närmar sig – nu handlar valet om anständighet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Detta val är en folkomröstning om svensk välfärd. Men vägvalet vi måste göra på söndag handlar också om anständighet, skriver Stefan Löfven.

Foto: BJÖRN LINDAHL, ANNA TÄRNHUVUD (Montage)

DEBATT. ”Du ska alltid tänka: Jag är här på jorden denna enda gång! Jag kan aldrig komma hit igen! […] Tag vara på ditt liv! Akta det väl! Slarva inte bort det! För nu är det din stund på jorden!”.

När jag reser runt i Sverige under den här valrörelsen är det Vilhelm Mobergs ord från 1963 jag ofta återkommer till.

Det är ord jag burit med mig länge. Jag känner att de beskriver en av mina mest grundmurade övertygelser: Att du och jag bara får ett enda liv. Att det är vår skyldighet att göra någonting med det och verka för det vi tror är rätt. Att vi aldrig kan stå passiva inför det vi känner är fel eller hoppas att det bekämpas av någon annan.

Jag förstår att du kan känna dig maktlös inför vårt samhälles stora utmaningar. Att ingen enskild individ kan göra något inför skogar som brinner på grund av extremväder och klimatförändringar – eller bilar som brinner på grund av kriminalitet och sociala klyftor. Att ingen på egen hand kan stoppa nazismens avskyvärda framfart, eller skapa trygghet för sin familj i en värld präglad av handelskrig och vapenskrammel.

Men du har faktiskt makt – för du är inte ensam. Om du lyfter blicken så finns det tusen och åter tusen som du själv runt omkring dig, som oror sig för samma saker och vill försöka lösa dem på det sätt som vi svenskar alltid tagit oss an stora utmaningar: tillsammans.

Och vi har möjligheterna i våra händer. Vårt lands ekonomi är stark. Under de senaste fyra åren har 300 000 fler börjat arbeta, vi har störst andel av befolkningen som arbetar i hela EU, ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 17 år och statsskulden den lägsta på fyra decennier.

Vi kan använda den här ekonomiska styrkan till att genomföra det största trygghetsprogrammet i modern tid.

Vi kan skapa en starkare social trygghet, genom att höja pensionerna, införa en familjevecka så barnfamiljer får mer tid att ta hand om sina barn och göra de massiva rekryteringar av lärare och sjukvårdspersonal som behövs för att förstärka skolan och sjukvården.

Vi kan stärka tryggheten mot brott, genom att anställa 10 000 fler inom polisen och slå ned med full kraft mot sexualbrott och gängkriminalitet – och öka allas vår trygghet i en orolig omvärld, genom att fullfölja klimatomställningen och försvara demokratin mot extremismen.

Men det kommer att kräva prioriteringar. Det vore moraliskt oförsvarbart att lägga vår ekonomiska styrka på stora skattesänkningar som skulle ge mångtusenbelopp till miljonärer. Vi måste välja.

Det är därför detta val är en folkomröstning om svensk välfärd. Men vägvalet vi måste göra på söndag handlar också om anständighet.

Moderaterna har gång på gång visat att de börjar göra sig redo att samarbeta med Sverigedemokraterna, både lokalt och nationellt.

Det är ett parti som grundades av nazister och Vit Makt-rörelsen och som i denna valrörelse har angripit minoriteter och de fria medierna, samtidigt som företrädare efter företrädare har avslöjats med att komma från nazistiska organisationer, hylla Adolf Hitler och förnedra Förintelsens offer.

Moderaterna är på väg att begå ett historiskt misstag. Mitt beslut är i stället att, om det krävs, bryta upp blockpolitiken och samarbeta brett för att förstärka välfärden och försvara demokratin, precis som så många socialdemokratiska ledare före mig.

Och glöm aldrig att vi har klarat det förut. I början av det förra seklet var svensk politik fruktansvärt polariserad. Den blinda nationalismen härjade i Europa, och starka krafter mobiliserade mot internationella samarbeten och frihandel. Det är inte svårt att se likheterna med i dag.

Men goda krafter klev fram. Socialdemokrater och liberala organisationer, sida vid sida. De säkrade demokratin, de attackerade de sociala klyftorna, de byggde ut välfärden – och skapade ett samhälle som slog världen med häpnad.

Nu måste vi göra det igen. Så fatta ditt beslut. Axla ditt ansvar. Välj vad du ska göra med din stund på jorden.

Jag hoppas att du blir en av oss som kan se kommande generationer i ögonen och säga:

Jag var med. I en tid av splittring och extremism stod jag upp för gemenskap och demokratin. Jag gjorde inte allt, men jag gjorde mitt – och vi klarade det tillsammans.


Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Vår jämställdhet hotas – av hedersförtrycket

LÄS OCKSÅ

Då har vallokalerna öppet under valet 2018

LÄS OCKSÅ

Tärningen är kastad – så ser oddsen ut inför höstens riksdagsval

LÄS OCKSÅ

Val 2018: Aftonbladet guidar dig genom hela valdagen

LÄS OCKSÅ

Valresultat 2018: Så här röstar Sverige

Publisert: