Debatt

Lär av Obama

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Juan Fonseca i öppet brev till statsministern: Arbeta för alla medborgare

Statsminister Fredrik Reinfeldt borde lyssna på USA:s president Barack Obama, skriver Juan Fonseca. Obs! Denna bild är ett montage.
Statsminister Fredrik Reinfeldt borde lyssna på USA:s president Barack Obama, skriver Juan Fonseca. Obs! Denna bild är ett montage.

Poliser kallar mörkhyade svenskar för ”apajävel” och ”blattar”. Fattigdom är i Sverige fem gånger vanligare bland barn med utländsk bakgrund än bland barn med svensk. Fredrik Reinfeldt borde lära av Barack Obama som vill arbeta för alla amerikanska medborgare, oavsett ursprung, ras, religion, skriver Juan Fonseca.

I kväll när jag skulle lägga mina barn, 11 och 8 år gamla, frågade den yngsta mig:

”Pappa, tror du att polisen kan göra dig illa?”

”Varför frågar du det?” undrade jag.

”Jo, jag hör att de slår sådana som inte svenskar.”

”Nej”, sa jag till min dotter, ”de slår inte människor som inte är svenskar.”

Min dotter, statsministern, är svenska. Hon är född i Sverige. Hennes mor är svenska. Men hon har en pappa som inte är född i Sverige.

Min dotter har hört och sett i tv det som rapporteras om rasism inom polisen.

Hon är rädd för att någonting ska hända hennes pappa.

Är inte detta, statsministern, beklämmande att behöva höra från en åttaårig flicka i dagens Sverige? Vad säger detta dig?

För mig är det illavarslande att en åttaårig flicka i ett land som vårt ska behöva ställa sig sådana frågor. Ska någonting hända hennes pappa för att han inte är svensk?

Min flickas fråga säger mycket om tillståndet i landet. Å ena sidan blonda ”svenskar”. Å andra sidan mörhyade svenskar. Vad är det för land vi lever i?

Du brukar säga att du är en lyssnande statsminister. Vad har du dragit för lärdomar av händelserna i Skåne där poliser kallar mörkhyade svenskar för ”apajävel” och ”blattar” som ska ”slås sönder” så att de blir ”sterila”. Poliser i samma region håller kurser där man använder sig av nedsättande och diskriminerande namn.

I dagarna publicerade Rädda Barnen en rapport om fattigdom i vårt land. Enligt rapporten levde år 2006 vart 13:e barn (6,3 procent) med svensk bakgrund i ett hushåll som antingen hade låg inkomststandard eller socialbidrag. Detta ska jämföras med nästan vart tredje barn (30,2 procent) med utländsk bakgrund. Barnfattigdomen var alltså nästan fem gånger så hög bland barn i familjer där den ena eller båda föräldrarna är födda utanför Sverige.

Vad säger dig detta? Är inte vårt land ett segregerat land där ursprung och hudfärg spelar roll? Vad gör din regering åt det?

Jag kanske har missat något, men jag har varken sett eller hört vad ni gör mot rasism/diskriminering eller fattigdomen bland invandrade och deras barn och mot segregationen.

Du, Fredrik Reinfeldt, kommer i juli att bli ordförande för EU. Du vill profilera dig och Sverige som det land som är bäst på miljö. Det må så vara. Kan du inte tänka dig att profilera Sverige som det land inom EU som vill bekämpa rasism, diskriminering, barnfattigdom bland svenska barn med utländsk bakgrund och mot segregationen, det vill säga mot ett ”vi och dom” i Sverige. Mot ett ”vi och dom” i Europa?

Du som är lyssnande och lär av andra, kan du tänka dig att dra lärdom av USA:s president Barack Obama? Han vill arbeta för alla amerikanska medborgare, oavsett ursprung, ras, religion.

Tror du att Sveriges statsminister skulle kunna lyssna till och lära av sådana som Barack Obama när det gäller aktuella frågor?

Juan Fonseca

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt