Visst har NKS brister – nu åtgärdar vi dem

Replik från Kristdemokraterna om Nya Karolinska

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att framföra kritik mot Nya Karolinska är befogat, men man måste också ta med nyanserna. Det gör inte Erika Ullberg, skriver debattören.
Att framföra kritik mot Nya Karolinska är befogat, men man måste också ta med nyanserna. Det gör inte Erika Ullberg, skriver debattören.

DEBATT

DEBATT. Det finns anledning att vara självkritisk när gäller helheten på barnanpassningen på Nya Karolinska i Solna. Den har inte varit tillräckligt bra. NKS har byggts generiskt. Det betyder att lokalerna inte var fullt ut anpassade för de verksamheter som skulle flytta in från början. Besluten om vilken verksamhet som skulle hålla till i vilka lokaler fattades relativt sent. Det var ett medvetet val, där syftet var att ha flexibla lokaler.

Att som Erika Ullberg (7 april) hävda att vi har låtit barnen vara ”försökskaniner” på NKS är däremot att göra debatten vulgär.

På NKS får barn som tidigare inte hade överlevt högspecialiserad vård i världsklass. Forskning och medicinsk kompetens ska vara den mest avancerade.

Det är bra att de brister som finns kommer fram så att vi kan åtgärda dem. Samtidigt skulle både patienter och personal tjäna på att påståenden innehöll perspektiv och kontext.

Mitt hopp är inte stort om att Erika Ullberg ska bidra med de nyanserande perspektiven. I så fall hade hon nämnt miljökraven vi ställt och att luften inne på avdelningen för svårt sjuka barn, med dess avancerade ventilationssystem, har färre partiklar än luften utanför fönstren.

Ett stort arbete har pågått för att anpassa lokalerna för barnen. Bibliotek, uteplats för lek, konst och leksaker i väntrum finns nu på plats.

Från december kommer maten att tillagas i det nya köket på sjukhuset, som ska servera näringsrik och god mat till alla patienter. Nu sker också ett intensivt arbete med ett föräldrakök.

Även om jag tillträdde som landstingspolitiker efter att de avgörande besluten fattades känner jag ett stort ansvar för att lokalerna ska bli bättre. Jag lägger min kraft på att barnsjukvården ska få bra förutsättningar. Kristdemokraterna går till val på att se till att barnavdelningarna på NKS ska vara helt och hållet anpassade för att barnen och deras familjer ska få bästa möjliga tillvaro. I planerna ingår också ett patienthotell där barnens anhöriga kan bo under vårdtiden. Med den mest högteknologiska vården ska de också kunna återgå till ett normalt liv.


Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd, Stockholm (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

HÄR ÄR HELA DEBATTEN OM NYA KAROLINSKA

Publicerad:

LÄS VIDARE