Föräldravrålet: Politiker med mod och handlingskraft sökes

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Låt oss börja med att slå fast en sak: Världsbankens rapport visar att det finns en risk att  medeltemperaturen på jorden har stigit med 4 grader redan om femtio år. Det är inte allvarligt, det är en katastrof.

Vi är oroade över hur ökad nederbörd, höjda havsnivåer och försämrad dricksvattenförsörjning kommer att påverka våra barns vardagsliv redan om trettio – fyrtio år. Kommer det ens att finnas mat så att det räcker till dem?

Men ni folkvalda verkar inte oroa er lika mycket över detta som vi gör. Därför har vi vanliga, men oroade föräldrar, bildat Föräldravrålet. Föräldravrålet är ett upprop från en mängd mycket olika föräldrar, farföräldrar, morföräldrar, bonusföräldrar, fastrar, morbröder, gudföräldrar, lärare m.fl, från höger till vänster.

Vi tänker bli så många att vårt vrål hörs ända in i riksdagshuset - och in i samtliga kommunhus över hela landet. Vi vrålar för våra barns framtid – och kommer att fortsätta kämpa för den tills ni folkvalda har visat att ni har handlingskraft och mod.

Vi vill att ni gör allt som krävs för att våra och andras barn ska ha en framtid värd namnet. Vi vill att ni tar ansvar för Sveriges utsläpp, att ni slutar skylla på andra länders brist på handlingskraft. Något land måste visa att det går och börja förändringen på riktigt, så att andra länder får mod att följa efter. Låt det bli vi! Och låt oss göra det på riktigt. Det vi kräver av er är långt mer än grönt prat och halvmesyrer. Det går inte att ”nästan” rädda klimatet. Antingen stoppar vi oåterkalleliga klimatförändringar, eller så gör vi det inte.

Det finns inga ekonomiska argument som kan ändra på detta. Det finns ingen kortsiktig plånboksfråga som kan ändra på det faktum att just nu är ni makthavare dessvärre – i er iver att tillfredsställa kortsiktiga intressen – ansvariga för att våra barn riskerar att leva i en värld som vi skulle hata att vakna upp i. En värld utan hopp.

Vi är inte forskare. Vi kan inte säga hur omställningen till en framtidsvänlig politik ska gå till. Däremot är vi fullt kapabla att lyssna på experter på klimatförändring och samhällsomställning. Och vi kräver att politiker och andra makthavare också börjar göra det och visar det i konkret och tillräcklig politik. NU. Vi vill se en politik som på allvar kan rädda barnen vi älskar från en framtid med oåterkalleliga klimatförändringar – en situation som de varken har orsakat eller fått en chans att försöka stoppa.

Vi är beredda att ta vårt personliga ansvar. Vi vill ha ett samhälle som är framtidsinriktat. Men frågan är stor och komplex och det vi kan göra var och en för sig räcker inte. Ni politiker måste ge oss förutsättningar att leva mer klimatvänligt. Vi förstår att det inte kommer att bli enkelt och smärtfritt, men vi är redo.

Vi är era väljare och vi uppmanar er - visa att ni har råg i ryggen att göra allt för att våra barn ska ha en framtid som vi själva skulle vilja leva i!

Föräldravrålet uppmanar samtliga politiker att:

1. Ge klimatfrågan högsta prioritet från och med nu!

2. Göra det lätt för privatpersoner att leva klimatvänligt!

3. Ta fullt ansvar för Sveriges klimatutsläpp! Vad andra länder gör eller inte gör får aldrig bli en ursäkt för Sverige att inte agera.

Kajsa Nerdal, Uppsala, mamma till Idde 5 år;

Johan Gustavsson, Skivarp (Skåne), pappa till Simon, 8 år och Jonatan, 4 år;

Sonja Petrovic, Stockholm, mamma till Iva 8 år och Dag Mio, 4 år;

Stefan Persson, Varberg, morfar till elva barn mellan 3 och 22 år;

Margrethe Lund, Karlstad, farmor/mormor till fyra barn mellan 2 och 6 år;

Angelica Andersson, Borlänge, moster, faster och gudmor till sex barn

mellan 1 och 11 år