Åsa Petersen: Två moderater gör ingen allians

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-06-12

Fredrik Reinfeldts röda skynke är rödgrönt. Inget gör honom så upprörd som att oppositionen ännu inte har format något regeringsalternativ. ”DET FINNS INGA PAPPER! DET FINNS INGA SIFFROR!” hojtade statsministern när partiledarna drabbade samman i riksdagen i dag.

Reinfeldts attacker på oppositionen ska naturligtvis skyla över att hans eget regeringsalternativ krackelerar. Alliansen är i upplösning. Centern och Kristdemokraterna förtvinar samtidigt som Folkpartiet flirtar med Socialdemokraterna.

Kvar står Fredrik Reinfeldt och Anders Borg och tjatar om sina evinnerliga skattesänkningar, medan väljarna flyr. Två moderater gör ingen allians. Stressen är påtaglig i regeringen – och har så varit hela våren.

Pressad av Kristdemokraternas kräftgång dammar Göran Hägglund av sin gamla moralkonservatism. Dundrar om att inga sociala missförhållanden kan förklara kriminella fasoner som upploppen i Stockholms förorter.

Samhällsanalysen får helt enkelt ge vika för partitaktiken. Se mig! Hör mig! vädjar Hägglund med sin vulgarisering av debatten.

Annie Lööf gör mest ingenting åt sin kris. Hackar på Socialdemokraterna så gott hon kan. Men någon ”slakt” blir det knappast, som utlovats i förväg. Centerledaren verkar behöva semester.

Socialdemokraterna tar målmedvetet matchen om jobben. Men Mikael Damberg, som ersätter Stefan Löfven i riksdagen, är påtagligt stolt över den blocköverskridande uppgörelsen om friskolorna. Han ställer bara artighetsfrågor om jämställdhet till Jan Björklund.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar ha ett regeringsalternativ på gång – och de verkar vilja få med sig Folkpartiet. Den enda som tar ordet rödgrön i sin mun, och som följaktligen får Fredrik Reinfeldt att explodera, är Jonas Sjöstedt.

Vänsterledaren utstrålar självförtroende, stärkt av väljarnas stöd i kampen mot vinster i välfärden. Socialdemokraterna och Miljöpartiet försöker att inte låtsas om honom.

Åsa Romson försöker lyfta klimatfrågan. Men då är det henne ingen vill låtsas om. Trots att Ringhals börjar brinna mitt under partiledardebatten förbigås miljöfrågorna med lätt ointresse.

Jimmie Åkesson gör som vanligt en blek figur. Det krävs sådant som järnrörsskandaler för att sätta honom i debattens centrum. Visst försöker Åkesson plocka främlingsfientliga poänger på upploppen i förorterna. Men Fredrik Reinfeldt sätter dit honom.

– Vi försöker få in människor i arbete, du försöker få ut dem, säger statsministern.

Och gör sitt mest angelägna inlägg i samhällsdebatten på länge.

Åsa Petersen