Debatt

Kyrkan straffar den ena sidan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Isaac Bachman, Israels ambassadör till Sverige
Isaac Bachman, Israels ambassadör till Sverige

DEBATT

Kyrkorna har en mycket viktig roll att spela för försoning och dialog i konfliktområden. Det är därför nedslående att Svenska Kyrkan väljer att lägga all skuld på och söka straffa den ena sidan i en mycket komplicerad konflikt – något som bara fördjupar de befintliga klyftorna i regionen.

Frågan om varor från bosättningarna är både politiskt och ekonomiskt av marginell betydelse och utgör inget verkligt hinder för fred. Det sanna hindret för framsteg i fredsprocessen och skälet till att palestinierna vägrar sätta sig ned för direkta samtal med Israel är den förlamande maktkampen mellan Palestinska Myndigheten och terroristregimen Hamas, som omöjliggör alla överenskommelser med Israel.
 

Ärkebiskop Wejryd och biskop Nordin uttrycker i sin artikel oro för Israels framtid. Hur yttrade sig exempelvis Svenska kyrkans oro under den fruktansvärda raketbeskjutningen härom veckan då mer än 80 raketer avfyrades mot Israel från Gaza under loppet av bara en dag och barnen i södra Israel, inklusive Israels fjärde stad Beersheva, fick stanna hemma från skolan? Detta är attacker som pågår dag efter dag, år efter år. När har Svenska kyrkan uttryckt sin oro för barnen i Israel?
 

Det som av någon anledning inte framkommer i Wejryds och Nordins artikel är att Israel är precis det slags mångreligiös och pluralistisk demokrati som man förordar, med fullständig religiös autonomi för alla religioner för första gången i regionens historia och den enda välmående och växande kristna minoriteten i Mellanöstern. I Gaza och Israels grannländer förföljs de kristna och lämnar i många fall regionen.

Att konstant låta Israel bli föremål för den kraftfullaste kritik utan att samtidigt ta hänsyn till landets legitima anspråk och rättigheter eller till den ofta oroande utvecklingen i dess mycket instabila närområde är något som reser allvarliga frågor. Hur har exempelvis Svenska kyrkan reagerat mot den iranske presidentens återkommande uppmaningar att utplåna Staten Israel? Hur har man reagerat mot den våldsamma antisemitismen och demoniseringen av judar och israeler i Israels grannländer?
 

Om Svenska kyrkan skall kunna verka för fördjupad dialog mellan israeler och palestinier krävs en mer konstruktiv och balanserad inställning och att man tar hänsyn till båda parter.

Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt