Debatt

Erlandsson måste agera – eller avgå

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vänsterpartiet: Jordbruksministern bör införa ett totalförbud mot pälsdjursuppfödning

vanvårdade dyrgripar Upprörande bilder visar djur i minimala burar, ofta med beteendestörningar och svåra skador.
vanvårdade dyrgripar Upprörande bilder visar djur i minimala burar, ofta med beteendestörningar och svåra skador.

Djurrättsalliansen och SVT:s Rapport har avslöjat allvarliga missförhållanden i den svenska pälsindustrin. Vi har fått se upprörande bilder som visar djur i minimala burar, med beteendestörningar och svåra skador. Den systematiska vanvården av minkarna och de uppenbara brotten mot svensk djurskyddslag är upprörande, inte minst kravet på naturligt beteende. Det är därför Vänsterpartiet länge har krävt ett totalförbud mot pälsdjursuppfödning.

Det är pinsamt att Sverige har en jordbruksminister och en regering som har blundat för situationen för de omkring 1,2 miljoner minkarna på svenska farmer. Hade den borgerliga regeringen bara valt att tillmötesgå den tidigare regeringens förslag från 2006 om hårdare krav på pälsfarmerna hade detta lidande kunnat undvikas.

I stället valde jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och den borgerliga regeringen att kasta reformen i papperskorgen.

2002 konstaterade Jordbruksverket att minkarna hade en hög grad av beteendestörningar och att uppfödningen hade problem att uppfylla djurskyddslagen. Den stora pälsdjursutredningen från 2003 gav pälsindustrin fram till i år på sig att uppfylla djurskyddslagens krav. Om det inte uppfylldes skulle uppfödningen kunna förbjudas.

Ett år senare konstaterade en utredning från Sveriges lantbruksuniversitet att hela 85 procent av de undersökta minkarna led av stereotypa beteenden.

Trots larmrapporterna har Erlandsson inte lyft ett finger för att förbättra för pälsdjuren. Man kan fråga sig varför. Vi kan bara tolka det som att vi har en jordbruksminister som sätter ett fåtal pälsfarmares profit framför livet på över en miljon minkar. Det är beklämmande.

Länder som Storbritannien, Irland, Österrike och Kroatien har valt att förbjuda pälsdjursuppfödning, men Eskil Erlandsson låter verksamheten fortsätta i Sverige. Det är oacceptabelt.

Erlandsson har haft all tid och all kunskap i världen för att förbättra för djuren, intresset har varit noll.

Eskil Erlandsson borde omedelbart lägga fram ett förslag på hur pälsdjursuppfödning kan förbjudas. Annars bör Erlandsson avgå.

I frågan om hur djur ska behandlas är skillnaden mellan blocken glasklar. Vi har en borgerlig regering som har använt sina fyra år vid makten till att försämra för djuren.

Vi kommer att införa en lång rad med reformer för djuren. Vi vill bland annat ha en djuretisk ombudsman, minska antalet djurförsök, kraftigt utöka djurskyddskontrollerna och förbjuda pälsdjursindustrin.

Lars Ohly (V)

Jens Holm (V)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt