Debatt

Wetterstrands integritet hotar hennes framgång

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Tonchi Percan: MP-ledaren vägrar acceptera politikens spelregler

I vintras var Maria Wetterstrand mediernas okrönta drottning och Miljöpartiets opinionssiffror var som högst uppe på tolv procent. När det gäller väljarnas förtroende är hon störst bland politikerna. Det är bara statsministerns ämbete som gör att Fredrik Reinfeldt är mer populär än Wetterstrand.

Göran Persson har beskrivit Wetterstrand – enligt kvällens utfrågare Mats Knutsson – som sin generations mest begåvade politiker.

De senaste två månaderna har Wetterstrands stjärna dalat något och opinionssiffrorna är nu nere på åtta procent. Lars Ohly har blivit lika stor som Maria Wetterstrand.

Sommarens frånvaro i medierna kan förklaras med att statsministerkandidaterna Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt tar allt utrymme i medierna. I kväll i partiledarutfrågningen kan Maria Wetterstrand reparera skadan och återigen ta täten som den här valrörelsens mest lysande stjärna.

Det som kan stoppa Maria från att göra succe i kväll är hennes ovilja att underkasta sig politikens villkor. Jag ska försöka förklara mig.

I juni kom min bok ut om Maria Wetterstrand, ”Kronprinsessan”. Jag träffade Maria Wetterstrand här om dagen i en lunchkö. Hon har ännu inte läst boken berättade hon. Hon tycker att det är jobbigt att någon annan tolkar hennes liv.

Jag tycker att Marias svar illustrerar dilemmat. Hon är politikern som vägrar acceptera politikens spelregler - att underkasta sig mediernas och väljarnas dom.

Detta behov av integritet och vägran att vara som andra politiker är samtidigt Marias styrka. Av väljare upplevs hon som äkta och genuin. Hon betraktas som en annorlunda politiker eller snarare som en antipolitiker. Maria har dessutom förmågan – som Olof Palme hade - att utrycka vad hon tycker och känner.

Som jag ser det är bara Marias behov av integritet som står i vägen för en succe i kväll. Som andra människor med integritetsbehov ogillar Maria situationer som hon inte har kontroll över. Partiledarutfrågningen i kväll är en sådan situation. Det är SVT:s två förhörsledarna Mats Knutsson och Anna Hedenmo som till synes styr partiledarutfrågningen.

Under de två månaderna som jag följt Maria Wetterstrand i våras insåg jag att hon var en estradör. Hon kan konsten att förföra sin publik. När hon uppträder och håller anförande har Maria dock kontroll över situationen och hon kan styra över publikens reaktioner.

I kväll när Maria ställs inför Mats Knutsson och Anna Hedenmo kan hon komma att känna sig obekväm för att hon inte har full kontroll.

I min bok skriver jag att Maria Wetterstrand kan slå alla politiker i en debatt. Hon är kvick, fräck och smart och behärskar även andra områden än miljö och klimat.

Men om Maria Wetterstrand kan lätta på sitt behov av integritet och tänka sig att hon talar med passion direkt till sina väljare – och inte till Knutsson/Hedenmo – då är en succe given i kväll.

Förutsättningen är dock att hon underkastar sig mediernas logik – att det är till synes programledarna som har kontroll över programmet. Men ofta är det tvärtom. Skickliga politiker kan vända situationen till sin fördel och vinna över programledarna.

Jag tror som Göran Persson att Maria Wetterstrand är sin generations mest begåvade politiker. Frågan är om Maria Wetterstrand kan komma upp till bevis i kväll.

Tonchi Percan
Journalist och författare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik