Andersson vill ha frikort för skattehöjningar

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Christofer Fjellner (M): Väljarna får betala för S köp av MP och V

Christofer Fjellner.
Christofer Fjellner.

Sveriges nya finansminister Magdalena Andersson (S) förbereder sig för att lämna fram notan för den politik den nya regeringen vill genomföra. Efter en vecka på nya jobbet förklarar hon att Moderaterna kört Sveriges ekonomi i botten.

Det är mycket man kan anklaga Moderaterna för, i alla fall om man är socialdemokrat. Men man kan knappast anklaga oss för att inte ta ansvar för statens finanser.

Sverige har starkast offentliga finanser av alla EU-länder och regeringen och Anders Borg har hyllats internationellt för att Sverige stått starkt när omvärlden rasat samman. Jobben har blivit fler, skatteintäkterna högre och statsskulden har minskat de senaste åtta åren. Från en europeisk horisont är Anderssons svartmålning av svensk ekonomi nästan lika kosmiskt som det faktum att den nya S-regeringen nu tar rygg på sina partikamrater i Sydeuropa. De som med ofinansierade utgifter och motvilja mot reformer som stärker ekonomin kört sina länder i botten.

Vi moderater gick till val på att fortsätta hålla hårt i skattepengarna. När andra partier lovade allt till alla var vi öppna med att vi måste prioritera reformer som stärker förutsättningarna för jobb och tillväxt. Redan efter någon vecka i Rosenbad deklarerar nu den nya regeringen att de inte klarar ekonomin och därför kastar det finanspolitiska ramverket överbord. Man ger upp ansträngningarna att få intäkter och utgifter att gå ihop innan man ens presenterat sin första budget.

Nu ska alla vallöften infrias. Och då söker Magdalena Andersson frikort för skattehöjningar och ofinansierade utgifter istället för att ta ansvar för den egna politiken. Den nya regeringen har redan presenterat en massiv utbyggnad av bidragsystemen. Men för att kunna infria alla vallöften krävs det tydligen både underskott i de offentliga finanserna och skattehöjningar som slår mot vanligt folk som arbetar. Så dyrt blev det att köpa MP och V. Det är priset väljarna får betala för att S inte förberett sig tillräckligt.

Förra året ändrade S praxis för hur statsbudgeten hanteras i riksdagen genom att bryta ut delar av statsbudgeten. När S nu signalerat att man kommer att köra statens finanser i botten och strunta i överskottsmålet måste alla ansvarstagande oppositionspartier använda det kryphål som S själva skapat för att skydda Sveriges ekonomi. Det är att ta ansvar.

Magdalena Andersson ska inte få komma undan med sin taktiska fint. Vi kan inte ha ett politiskt samtal där Sveriges finansminister med uppenbara lögner försöker köpa sig fri från den politik som regeringen vill genomföra.

Christofer Fjellner

EU-parlamentariker (M)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN