Osmakligt att göra politik av branden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

AVESTABO: Att man har mage att dra in politiken, mitt under en pågående katastrof, för att vinna någon procent inför valet får mig att må illa

När jag vaknade i dag såg jag inte många meter när jag tittade ut genom fönstret. Vinden var svagare än igår men röken från skogsbranden i Sala låg tät över hela Avesta.

Vi har sett röken till och från ända sedan i fredags men mer tyckt att det var fascinerande, spännande. Men så helt plötsligt började den komma nära, människor fick evakueras från små byar i närheten och allvaret kom krypande. Jag insåg att det som tidigare bara har varit ett häftigt fenomen nu mer var en allvarlig fara för många människors liv, deras hus och hem. Människor har faktiskt fått fly för sina liv. När sedan Norbergsborna blev tillsagda att förbereda sig för en eventuell evakuering kom allt ännu närmare eftersom jag känner människor där.

Under dagen har jag tittat mycket på nyheterna för att bilda mig en uppfattning av vad som händer. När kommer flygplanen? Hur många helikoptrar är det? Var befinner sig branden just nu? Hur sprids röken och är den farlig? Informationen har faktiskt varit bristfällig i många fall, det måste jag hålla med om. Men när reportrarna fokuserar på att enbart hänga ut folk, påtala bristerna i insatsen "Varför görs det inte mer? Varför är vi inte förberedda? Hur kan det ske?" så blir ju detta också den enda informationen som går ut till oss i allmänheten. De som intervjuas som troligen sitter på en hel del information får stå och försvara sig själva och insatsen i stället för att berätta  om vad som sker just nu. Medierna blir alltså en del i av bristerna genom att inte ställa rätt frågor och det gör mig faktiskt trött på den här jakten på rubriker.

Ni har en viktig funktion i samhället i krissituationer, att förmedla information till allmänheten. Jag kan förstå att man som reporter vill söka syndabockar. Men på riktigt, det hjälper inte. De frågorna kan ni ta i september eller oktober när branden är helt släckt. Då är det mer passande att söka förklaringar, nu måste vi fokusera på att lösa den akuta krisen.

Men ännu värre tycker jag är miljöpartiets språkrör Åsa Romson försöker använda en naturkatastrof, som påverkar tusentals människors liv, till att ifrågasätta vår regerings kompetens. Att man har mage att dra in politiken, mitt under en pågående katastrof, för att vinna någon procent inför valet, är direkt osmakligt.

Självklart kan det i ett senare skede finnas anledning att kritisera regeringen när det gäller vad man har satsat på och vad man har skurit ned på. Självklart kan det finnas utrymme för media att kritisera. Men visa lite medmänsklighet, visa lite empati medan detta pågår. Låt oss nu alla ge allt vi kan för att bidra till att lösa denna situation. Stötta de som kämpar! Sprid korrekt information. Få hit resurser på alla sätt som går. När detta sedan är över kan man fråga sig, hur fungerar vår informationsspridning i krissituationer? Bör vi öka beredskapen? Men låt oss först hantera situationen vi är i just nu.

Simon Nyman, Avesta

Publisert: