ÅSIKT

LOV har gjort vården bättre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Moderaterna om LOV

Moderaterna och Alliansen anser att rätten att välja vård är en viktig del av svensk välfärd. Att var och en får avgöra själv vilken vårdcentral de föredrar är i högsta grad rimligt, i jämförelse med att låta vänsterpartister göra valet åt individen, vilket Karin Rågsjö (V) förespråkar.

Trots att det bara är V som är mot det fria vårdvalet bestämde sig den rödgröna regeringen i höstas för att lägga fram en proposition som skulle minska det fria vårdvalet. Socialminister Gabriel Wikströms (S) lagförslag var alltjämt så dåligt att han fick dra tillbaka det efter massiv kritik från patientorganisationer och fackförbund.

De fria vårdvalet har inneburit närmre 200 nyöppnade vårdcentraler i landet vilket ger personalen fler arbetsgivare att välja mellan och patienterna större tillgänglighet av god vård. Lagen om valfrihet (LOV) har också lett till fler kvinnliga chefer och ägare, när duktig personal fått möjlighet att starta eget inom vårdsektorn. På så vis är LOV även en jämställdhetsreform som nu V vill att regeringen ska riva upp.

Men viktigast av allt är kvalitén inom vården. Av de 20 vårdcentraler i landet med högst betyg så är 14 drivna i alternativ regi. Konkurrens och högre tillgänglighet är utvecklande, och det gynnar våra patienter.

En majoritet i riksdagen har nu uppmanat regeringen att inte återkomma med förslag som minskar det fria vårdvalet. De borde lyssna på riksdagen, inte minst för Sveriges patienters skull.

Cecilia Widegren (M)

Socialpolitisk talesperson

Marie Ljungberg Schött (M)

Sjukvårdslandstingsråd Stockholms län

ARTIKELN HANDLAR OM