Debatt

All kritik mot er kan inte vara trams, SVT

Replik från Näringslivets medieinstitut om SVT och opartiskhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Väljer SVT att systematiskt avfärda kritik för trams för att själva slippa processen att följa upp och förbättra sin produktion? skriver Pamina Falck.
Väljer SVT att systematiskt avfärda kritik för trams för att själva slippa processen att följa upp och förbättra sin produktion? skriver Pamina Falck.

DEBATT

REPLIK. I Aftonbladet förklarar SVT:s vd Hanna Stjärne vikten av opartiskhet i journalistiken. Hon skriver om det nödvändiga i rättelser när fel har begåtts, men hur SVT samtidigt inte viker sig för ”effektsökande” kritik.

Det man frågar sig är om SVT verkligen kan skilja på effektsökeri och substantiell kritik?

En nyligen släppt rapport från Näringslivets medieinstitut visar att SVT är obalanserade i sin rapportering av Venezuelas kris och dess uppkomst. Men rapporten tycks behandlas som just effektsökande om man ska tolka SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson som skriver att hon inte känner igen sig i rapportens slutsatser och att hon ger SVT:s rapportering sitt fulla stöd.

Även granskningsnämnden har fått in ärenden om SVT:s bevakning av Venezuela för ett inslag som sändes i Rapport den 12 augusti 2017. Inslaget kritiserades för att vara partiskt, obalanserat och ”ren propaganda”. Regimanhängarna fick oemotsagda säga att det varken rådde brist på mat eller medicin, samt att oppositionen bar skulden för den ekonomiska krisen.

Är det då effektsökande lyssnare som anmält detta nyhetsinslag till granskningsnämnden? Ska man se till SVT:s bemötande tycks det så. SVT menar att man även här lever upp till sina riktlinjer och att deras totala rapportering av Venezuela skildrar krisen på just de sätt som anmälarna menar saknas.

SVT har dock inte stöd för sitt yttrande angående helheten, men detta är inget granskningsnämnden undersöker och nämnden friar också SVT. I inslagen som SVT hänvisar till finns en skuldbeläggning som antyder att krisen är delvis oppositionens fel, detta trots att regimen är den självklara orsaken till landets förfall.

Har kritikerna fel i sina anklagelser, eller är det så att SVT saknar verktyg för att skilja substantiell kritik från substanslös? Om inte än värre, väljer SVT att systematiskt avfärda kritik för trams för att själva slippa processen att följa upp och förbättra sin produktion? Samma process som de flesta lyckade vinstdrivande företag genomgår i självbevarelsedrift.


Pamina Falck, Näringslivets medieinstitut


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi på SVT gör allt för att vara opartiska