Debatt

Djuraktivister är ett hot mot demokratin

Debattören: Mörka krafter ger sig på familjemedlemmar och till och med barn till lantbrukare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är hög tid att samhället tar hotet från de kriminella djuraktivisterna på allvar och ser dem för vad de är; organiserade brottslingar och högljudda fanatiker, skriver Palle Borgström.
Det är hög tid att samhället tar hotet från de kriminella djuraktivisterna på allvar och ser dem för vad de är; organiserade brottslingar och högljudda fanatiker, skriver Palle Borgström.

DEBATT

DEBATT. Det är lätt att föreställa sig olusten och obehaget om du kallas som vittne vid en rättegång och möts av hotfulla, svartklädda och maskerade personer.

Maskerade aktivister som bär plakat, bränner av bengaliska eldar med kraftig rökutveckling när du försöker passera dem. På väg in i rättssalen möts du av glåpord och blir dessutom fotograferad av de maskerade personerna.

Det är den verklighet som vittnena i rättegången mot djuraktivister fick genomleva i Varberg nu i veckan.

Vittnena som ställde upp i Varberg är som tur var hårdhudade, de har fått motta hat och hot många gånger tidigare. Några av dem har även fått polisskydd. De valde att vittna trots den uppenbara hotbilden och försöket att skrämmas till tystnad, men det är ingen självklarhet.

Rättssamhället brister tydligt, när den åtalade militante aktivistens anhängare tillåts att stå maskerade och hotfullt demonstrera utanför domstolen vid pågående rättegång.

Både polis och rättsväsendet är handlingsförlamade när det gäller hotet från kriminella djuraktivister. Det i sig utgör ytterligare ett hot mot demokratin.

En av djuraktivisterna uttalade sig i P4 Halland och sa följande: ”Många här har åsikten att lagen inte är något man bör använda som måttstock för moral eftersom lagen förtrycker djuren. Det finns många sätt att föra kampen på, man kan höra av sig till politiker, men vi har valt att kämpa såhär, för vi anser att det är mest effektivt.”

Hot om våld har länge använts som utpressningsmedel eftersom skrämsel är effektivt. Under täckmanteln civil olydnad, ger de sig på enskilda personer som bedriver en fullt laglig verksamhet, för att man inte tycker att den stämmer överens med den egna övertygelsen.

Kanske kan man som utsatt stålsätta sig så länge det bara handlar om en själv, men de kriminella djuraktivisterna ger sig även på vänner, familjemedlemmar och till och med barnen.

Att hota någons familj för att få tvinga fram det man vill, är en utomrättslig metod som även den organiserade brottsligheten använder sig av. Det är hög tid att samhället tar hotet från de kriminella djuraktivisterna på allvar och ser dem för vad de är; organiserade brottslingar och högljudda fanatiker. Personer som väljer att bemöta sina meningsmotståndare med skrik, hot och våld.

Jag har nyss nåtts av vetskapen av att en våra medlemmars hela familj utsatts för dödshot. De har tvingats flytta till skyddad boende på grund av detta.

Vi och vårt rättsväsende får aldrig låta dessa metoder ersätta resonemang och argumentation. Då är vårt samhälle illa ute.

Tidigare under året hade jag möten med såväl justitieminister, jordbruksminister som rikspolischef om just detta hot mot samhället. De försäkrade mig om att de ser oerhört allvarligt på frågan men det uttalade allvaret måste även synas i konkret handling. Polisen måste ges resurser att hantera detta.

Vår demokrati hotas av mörka krafter.


Palle Borgström, förbundsordförande LRF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

LRF, Lantbrukarnas riksförbund

LÄS VIDARE

REPLIK. Att hota bönder är helt oacceptabelt

ÄMNEN I ARTIKELN

LRF, Lantbrukarnas riksförbund

Lantbruk

Varberg