Debatt

Religionsfrihet handlar om respekt, inte förbud

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Göran Hägglund (KD) om skolavslutningar i kyrkan

Det är onekligen ett viktigt samtal som Sturmark och Lindenfors i Aftonbladet den 22 december väljer att delta i. Samtalet rör religionsfrihet, värderingar, skolans ansvar och i det här fallet; huruvida skolavslutningarna ska få hållas i kyrkan och om det ska vara tillåtet att sjunga sånger som ”Stilla natt”.

Personligen anser jag att samtalet är alltför viktigt för att ägnas åt grundlösa påståenden och skrämselpropaganda. Skolans undervisning ska naturligtvis inte vara konfessionell och självklart ska vi även fortsättningsvis ha religionsfrihet i Sverige. Det känns lite överflödigt att ens behöva påpeka det.

Vad jag däremot har sagt, och ödmjukt vidhåller, är att skolor ska kunna hålla sina avslutningar i kyrkan. Kanske till och med sjunga en psalm eller två – om föräldrar och elever vill så. De ska kunna göra det utan att bli beskyllda för religionsmonopolisering, utan att bli kritiserade av Skolverket och utan att Humanisterna drar ut på korståg (om ni ursäktar metaforen).

Religionsfrihet handlar inte om att utrota religioner eller förbjuda dess uttryck. Religionsfrihet för mig handlar om respekt. För var och en oavsett trosuppfattning. Och lika lite som jag skulle kräva att ortodoxa judar i Jerusalem hade sin affärsverksamhet öppen på fredagskvällar, eller att böneutropen i Meckas minareter tystnade, lika lite finns det skäl att försöka kväsa mångåriga svenska traditioner som råkar ha ett kristet ursprung.

Göran Hägglund

Partiledare för Kristdemokraterna

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Skola & utbildning

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning