Debatt

Bättre skolresultat och forskare i världsklass

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jan Björklund (FP) om sitt 2012

Vi ser tillbaka på ett turbulent år i Europa. Skuldkrisen har ­dominerat men Sverige står starkt, mitt i stormens öga. Tack vare regeringens politik har ­Sverige klarat sig bra. Men det gäller att våga lyfta blicken och se framåt.

Vi ska klara av att möta de ­utmaningar Sverige står inför med en ökande global konkurrens. Sverige är ett litet land och vi måste ligga före. Vi måste bygga en långsiktig konkurrenskraft. Det är avgörande för att vi ska vara vinnare i globaliseringens tid. 

Viktigast i det arbetet är Sveriges strävan att vara en ledande kunskapsnation. Jag lovar att under nästa år fortsätta mitt ­arbete för att ytterligare höja kunskapsresultaten i skolan, ökad arbetsro i klassrummen och högre status för lärarna. Sverige måste vara en ledande kunskapsnation. Det är grunden för att klara den globala konkurrensen. Vi ska också fortsätta satsa på forskning i världsklass. Och ett företagsklimat som uppmuntrar den med nya idéer att förverkliga sina ambitioner. Vi bör med öppna armar ta emot högutbildade personer från andra länder som vill komma till Sverige och arbeta.

Låt mig också hoppas att den frihetsvåg som nu sköljer över delar av världen, med sitt ursprung i den arabiska våren, ska fortsätta. Kraften i protesterna har fått flera av arabvärldens diktatorer på fall. Gadaffi, Ben Ali och Mubarak tillhör nu historien. Det viktigaste är nu att de länder i Nordafrika som slagit sig fria från förtryck får möjlighet att bygga stabila demokratier. Vägen ser ut att bli både lång och krokig men förhoppningsvis leder den till mer frihet i världen, redan under 2012. 

Jan Björklund

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt