ÅSIKT

Politikerna har själva skapat ”de svaga”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

Partiledardebatt igen. En debatt som följer uppkörda hjulspår utan något större nytänkande. Mycket kritik på motståndaren, lite egen politik. Samt den ständiga knäckfrågan för alla partier: vi är dom som värnar de svaga.

Det är bara ett problem. Vem är egentligen svag? Är det någon i Sverige som vill kallas svag eller ens erkänner sig svag? Är man en svag människa för att man är arbetslös eller sjukskriven?

Svaga människor är enbart ett politiskt begrepp. Det är politikerna själva som skapat begreppet ”de svaga” i politiken och i samhället. De för en politik som ökar klyftorna och lämnar människor utanför samhällsgemenskapen – sen kallar de dessa för svaga.

Men är de människorna verkligen svaga? Knappast! De är bara nonchalerade och utanför den viktiga medelklassen som förväntas ge valsegern åt alla partier. Det är människor som lever i en verklighet långt ifrån politikernas vardag och som aldrig räddas av fagra ord och tomma löften.

De etablerade partierna just nu är mest tomma tunnor som skramlar. Kan de som kallas svaga överhuvudtaget tro på vad som utlovas från riksdagens talarstolar. Sedan krisen på 90-talet har klyftorna bara ökat. Sverige har återfått fattigdomen, utanförskapet och ökande sociala problem. Framför allt har de svaga tågat in i folks medvetande.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM