Debatt

Replik: Vi tar kulturpolitiken på allvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Lena Adelsohn Liljeroth: Att ingenting är gratis kan inte vara en nyhet, ens för Ulvskog och Thorwaldsson.

Lena Adelsohn Liljeroth.
Lena Adelsohn Liljeroth.

Marita Ulvskog (s) och Karl-Petter Thorwaldsson (s) raljerar över regeringens kulturpolitik i en tidigare artikel. De paralleller som dras till regeringens påstådda syn på skola och sjukvård är inte bara felaktiga, de är också ett underbetyg åt socialdemokraternas sätt att debattera en viktig fråga.

Jag håller med om att kultur ger nya perspektiv om oss själva, vår historia och samtid. Museerna är dessutom viktiga för att bygga broar mellan generationer. Därför behåller regeringen den fria entrén för unga upp till 19 år.

Att museerna är viktiga för många visar sig genom att det finns förhoppningar om att vi ska bygga fler. Formmuseum och Nobelmuseum är två exempel på önskemål bara i Stockholm. För att det ska vara möjligt krävs ekonomiska resurser. Att ingenting är gratis kan inte vara en nyhet, ens för Ulvskog och Thorwaldsson.

Regeringen tar bort tvånget att ha fri entré för vuxna. Om det är entréavgifter eller annat som ska prioriteras bör beslutas av varje institution. Flera verksamheter har länge levt på sparlåga. Dokumentation, föremålsvård och forskning är några exempel, vilka i sin tur är förutsättningar för att museerna ska kunna bygga spännande utställningar. Men jag vill inte skriva museifolket på näsan och säga att det ena är viktigare än det andra. Kulturpolitiken har alltför länge präglats av politiskt klåfingreri.

Ulvskog och Thorwaldsson bör också lyfta blicken från Stockholm för en stund. Av de 19 museer som haft fri entré finns 16 i Stockholm, vilket säkerligen varit till glädje för alla som besökt vår huvudstad. Men runt om i landet finns 800 museer och över 1000 arbetslivsmuseer. Många drivs med hjälp av ideella krafter och är beroende av entréavgifter. Då är det inte rimligt att staten ensidigt stöttar sina egna museer.

Regeringen tar kulturpolitiken på allvar. Den är inte en restpost i budgeten utan en omistlig del av ett gott samhälle och en förutsättning för människors och samhällets utveckling. Jag kommer att göra vad som står i min makt för att tydliggöra det.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt