Låt barnen få en vit jul

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ingela Thalén, Richard Herrey, Anders Carlberg, m fl: ”Julen är barnens helg, då ska inte vuxna svika”

Förväntan glittrar i barnens ögon den här årstiden. Vad är viktigast med julen?

Är det julklapparna på självaste julafton eller är det själva förväntan?

FÖRVÄNTAN För många barn infrias aldrig förväntan om julen. Ledigheten blir i stället de vuxnas möjlighet att dricka än mer – och ­inte mindre som barnen vill.
FÖRVÄNTAN För många barn infrias aldrig förväntan om julen. Ledigheten blir i stället de vuxnas möjlighet att dricka än mer – och ­inte mindre som barnen vill.

Redan tidigt på hösten börjar vi se julpynt i affärer och annonser om julklappar. Förväntan på något stämningsfullt, trevligt och roligt byggs upp hos de flesta av oss. För många kommer den förväntan aldrig att infrias. Barn som inte får en jul de har sett fram emot.

Vi vill att alla barn skall glädjas i jul. Vi vill inte se skrämda, ledsna, svikna barn, vars mamma och pappa lägger mer tid och möda åt alkoholen än åt tid och omsorg om barnen. Det är djupt orättfärdigt av vuxna att svika barn vilken dag på året vi än pratar om. Men julen är så starkt knuten till barn och barnens glädje, att då är det extra svårt för de barn som lämnas ensamma när mamma och pappa går in i alkoholdimman.

Jul och nyår är en tid för festligheter med mat och dryck. December är den månad då Systembolagets butiker säljer som mest. Alkohol spelar en stor roll i den svenska kulturen. Det är många som inte kan tänka sig julen utan alkohol. Det blir inte alltid festligt, många dricker så mycket under jul – och nyårshelgerna att olyckor, våld och ohälsa blir följden.

När mamma eller pappa väljer alkoholen framför en gemenskap med barnen då finns det bara förlorare. Vi kan tycka ­olika om julen, men barn vill vara tillsammans med föräldrar, syskon, släkt och vänner. Det är barnens helg, då ska inte vuxna svika.

Om det vore så enkelt som att alkoholen enbart påverkar dig själv kanske du kan säga att det berör bara mig, men som förälder är alkoholen inte bara något som påverkar dig själv. Den påverkar också barnen. Tydligast är detta naturligtvis i de familjer där någon eller båda föräldrarna missbrukar alkohol eller andra droger.

Det finns runt 200 000 barn, sannolikt ännu fler, som växer upp i familjer där alkoholen står i centrum. Barn som ständigt får konkurrera med alkoholen om föräldrarnas uppmärksamhet. En tävling där barnen ständigt är förlorare.

Det är för många barn som inte kan se fram emot jullovet. Julledigheten blir istället de vuxnas möjlighet att dricka än mer – inte mindre som barnen vill.

Skola, fritids och föreningsaktiviteter är ett andningshål för alla de barn som har en förälder som dricker för mycket. Här kan de få vara barn och behöver inte ta ansvar för en berusad förälder. Under lovet finns inte andningshålet där. Då är barnet utelämnat till familjen och det som händer inom hemmets väggar.

För dig som är förälder finns det också andra skäl att fundera över hur din egen alkoholkonsumtion påverkar dina barn. Hur du dricker påverkar det sätt som dina barn dricker på. Den egna alkoholkonsumtionen ”smittar”. Barn som sett sina föräldrar berusade dricker mer.

Folkhälsominister Maria Larsson har uttryckt följande ”bara två procent av barn till alkoholberoende föräldrar nås av stöd [...] om föräldrarna kommer till korta och omsorgen inte fungerar måste samhället kunna garantera att barnet får en trygg uppväxt. Det har alla barn rätt till.

Nu vill vi se – rent konkret – hur regeringens hårdsatsning (260 extra miljoner nästa år) kommer att göra nytta bland barn till missbrukande föräldrar. Vi inom frivilligorganisationerna är beredda att dra vårt strå till stacken. Om dessutom vi föräldrar och andra som umgås med barn gör vad vi kan för att barnen ska få en vit jul – till att börja med! – så kan dessa barns framtidsmöjligheter faktiskt ändras!

?Det är dags att tala klarspråk! Politiker, artister och kända förebilder kliv fram och säg ifrån att den här julen är det dags för en förändring!

?Det är dags att samhället – tillsammans med oss inom frivilligorganisationerna – ser till att ALLA barn i missbruksmiljöer har någonstans att vända sig även under julen. Roliga och meningsfulla aktiviteter under jullovet där barnen får vara barn och inte behöva bära en vuxenroll därför att föräldrarna är upptagna av sitt drickande.

?Det är dags för vuxna – att i umgänget med barn, egna eller andras – ta sitt ansvar och inte dricka för mycket. Det räcker med några glas för att barn skall känna obehag inför föräldrarnas förändrade beteende.

Satsa på en Vit Jul – i alla bemärkelser – i år!

Dagens debattörer

Ingela Thalén

Förbundsord­förande

BRIS

Richard Herrey

Artist

Anders Carlberg

VD Fryshuset

--------------------------

Gudrun Schyman

Debattör och programledare

Birgitta Dahl

Förbundsordförande UNICEF

Rickard Sjöberg

Programledare

Anna Carlstedt

Vice förbundsordförande IOGT-NTO

Robert Damberg

Förbundsordförande UNF

Birgitta Persson

Förbundsordförande NSF

Carina Eriksson

Förbundsordförande IOGT-NTOs

Juniorförbund

Publicerad: