ÅSIKT

Makthavare med ryggrad – finns de?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Det stora problemet i det svenska samhället är att ansvariga maktutövare inte tar något ansvar. Nu har en åttaårig pojke knivskurits till döds i Jönköping av psykiskt sjuk patient. Åklagaren som begärde honom häktad är samme man som friskrev gärningsmannen från psykvården för en tid sedan, men säger sig givetvis inte ha något ansvar. Jag kan bara lyssna på läkarexpertisen, hävdar han. Läkarna som såg till att mannen blev friskskriven frånsäger sig också ansvar. Det var helt rätt då och psykiskt sjuka patienter är svåra att bedöma. Detta exempel är ingen tillfällighet.

När JK Göran Lambertz hävdar att vissa poliser missköter sina jobb och att domstolar fattar fel beslut – då reser sig Juristsverige som en man och skriker: ”Avskeda Lambertz!” Rättsväsendet har inget ansvar för fel som begåtts.

Det är lika illa med politiker. När 852 människor omkommer i Estoniakatastrofen tar ingen makthavare ansvaret. Lägg betong över vraket och begrav ansvarsfrågan har varit melodin för ansvariga politiker. Samma visa har vi hört efter alla katastrofer.

Det ansvarslösa samhället skapar kaos, ineffektivitet och onödigt lidande. Finns det inga makthavare med ryggrad?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM