ÅSIKT

Politiker – se de utsatta barnen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

På folkhemmets bakgård har fosterbarnen alltid funnits. Nu kommer deras berättelser som offentliggör ett nästan ”obeskrivligt lidande”. Göran Johansson som leder den statliga utredningen tycks chockad över resultatet. För utredningen berättar fosterbarnen hur de har blivit slagna i ansiktet, slagna med piskor, kedjor, galgar – allt med eller utan kläder. Det är ett lidande, en maktlöshet och ett totalt utlämnande som beskrivs.

De som bodde i fosterhem verkar ha haft det betydligt svårare än de barn som placerades på institution. Ingen att tala med, ingenstans att vända sig och ingen som kom och såg till dem. Myndigheterna gav dem ett ”hem”, betalade fosterföräldrarna och glömde bort de utsatta barnen.

Folkhemssverige som alltid haft så hög svansföring. Här fanns inga ”styvbarn”. Än i dag vägrar många ansvariga politiker att se vad som pågår. Här finns ingen fattigdom, säger de, trots att det även i dag finns barn som lever under väldigt svåra förhållanden. Vi är jämställda, säger de, trots att kvinnor står längst ner på klasstrappan. Lågavlönade och utslitna.

Ansvariga folkvalda ser vad de vill se.

Vad ser ni? Mejla oss [email protected]

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM