Päls ett plagg för hjärtlösa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Djurens rätt: Använd huvudet till mer än sätta pälsmössan på – rävarna avlivas med elstavar i munnen

Hur kan det komma sig att i övrigt förnuftiga, kloka och medkännande människor tappar huvudet när det kommer till mössor med en pälstofs av blåräv på? Är vi flockdjur som följer kända personer utan att reflektera? Saknar vi originalitet, hjärna och hjärta?

Det är frågan jag ställer mig efter att ha sett hysterin kring tofsmössor gjorda av blårävar. Sverige avskaffade rävuppfödningen i början av 2000-talet och Danmark förbjöd den för ett par år sedan. Det finns goda skäl till att rävuppfödningen avskaffats. Det är ett stort och onödigt lidande för rävarna. Avlivningen sker med elstavar i ändtarmen och munnen. Men innan dess har rävarna levt ett onaturligt och stimulansfattigt liv i små burar. En finsk djurrättsorganisation filmade för ett par år sedan förhållandena i rävfarmerna och det väckte stor uppmärksamhet och avsky.

Att barn inte kan veta vad kläderna de får på sig är gjorda av är förståeligt, men jag tycker att vuxna borde veta bättre. Jag har svårt att förstå att människor vill bära kläder med delar av plågade djur men de påverkas sannolikt av mode, av kända förebilder och av grupptryck. Att en mössa utan pälsboll är lika snygg och värmer lika bra verkar tyvärr inte ha slagit dem.

Att modeskapare påverkas av pälsindustrin att designa pälskläder är en sak. Men att människor i allmänhet inte orkar tänka själva är oroande. Tror de inte att djuren som "donerat" pälsen har lidit? Hur har de kunnat undgå alla bilder på djur som flås levande i Kina, hundar och katter staplade i stora burar och vanvårdade djur på svenska minkfarmer? Det är bilder vi har matats med under flera år. Många länder har redan förbjudit pälsdjursuppfödning för djurens skull. Päls är ett onödigt plagg som automatiskt innebär djurplågeri. Det finns idag fullgoda och vackra alternativ till päls.

Frågan är: Vems ansvar är det att bry sig? Är det kundens? Butikens? Importörens? Eller tillverkarens? Eller kanske till och med lagstiftaren som tillåter att detta får ske? Som jag ser det är det allas ansvar. Man kan inte lägga skulden på någon annan. Om produkten finns så köper konsumenterna den och tvärt om; om folk köper produkten så säljer butikerna den. Det är en ond cirkel men vi har alla ett ansvar för hur världen ser ut och hur vi behandlar våra medvarelser.

Många kända personer och svenska klädkedjor och butiker har tagit avstånd från pälsdjursuppfödningen. Allt fler butiker väljer bort kläder med päls av etiska skäl. En pälsdetalj är ingen detalj för djuret. Päls är ett plagg för hjärtlösa och ansvarslösa. Trenden är inte pälskläder utan pälsfria butiker.

Camilla Björkbom, förbundsordförande, Djurens rätt

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN