ÅSIKT

Gangsterkontakterna har skadat monarkin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Nu måste kungafamiljen göra sig tillgänglig för medierna

De flesta människor som stödjer den svenska monarkin är medvetna om att den inte är världens mest rationella symbol. Att ärva ett ämbete och att ha prinsar och prinsessor i en modern demokrati år 2011 kan med all rätt ses som otidsenligt och ibland väldigt konstigt.

Men monarkin är inte rationell symbol och det är en av poängerna med att ha kvar kungahuset eftersom monarkin är emotionell. Många människor har, hur märkligt det än kan låta, en personlig relation med kungafamiljens medlemmar fastän de aldrig mött kungligheterna. Politikerna kommer och går men kungahuset består och den kontinuiteten betyder mycket för ett stort antal människor. I en värld som blir allt mer globaliserad blir traditioner allt mer viktiga och då känns det, för många, tryggt med en kung eller drottning som tjänar sitt land under hela sitt liv.

En förutsättning för att monarkin ska finnas kvar är att den stöttas av landets befolkning. Kronprinsessan Victorias bröllop med Daniel Westling förra sommaren blev en triumf för såväl den kungliga familjen som för monarkin som institution. Men höstens många skriverier och tv-reportage har varit bekymmersamma för de flesta övertygade rojalister. Skandalboken om kungens privatliv och TV4:s granskning av vad drottningens far gjorde eller inte gjorde på 1930-talet har skadat förtroendet för monarkin. Oavsett vad som är sant eller inte!

Det är därför häpnadsväckande att en av kungens närmaste vänner, Anders Lettström, har haft kontakter med den undre världen för att komma över diverse fotografier. Man behöver inte vara en nobelpristagare för att förstå att man, som en av kungens bästa kompisar, är iakttagen veckorna efter det allra största mediedrevet mot det svenska kungahuset någonsin. Speciellt då man i en bok utmålas för det som Anders Lettström och några av kungens övriga vänner har gjorts.

Lettströms kontakter med den undre världen har därför skadat monarkin mycket mer än vad skandalboken ”Den motvillige monarken” gjort. Det spelar egentligen ingen roll att kungen varit fullständigt omedveten om Lettströms olika initiativ. Det är ändå han och den svenska monarkin som skadas av dessa handlingar, och det ansvaret faller på Anders Lettström.

Monarkin kommer såklart fortleva i Sverige. När det väl kommer till kritan vill en majoritet av det svenska folket ha kvar den kontinuitet monarkin utgör. Intresset för de olika familjemedlemmarna och kanske främst kronprinsessan utgör ett starkt fundament för att statsskicket kommer bevaras.

Men det är oerhört viktigt att den kungliga familjen blir mer tillgängliga för massmedia och bjuder på mer intervjutillfällen – främst för att kommunicera deras uppdrag för Sverige och på det sättet ge legitimitet till vårt gemensamma statsskick.

Nyligen var kungaparet i Polen på statbesök. Ett besök som bevakades av trehundra polska journalister samt en svensk journalist och fotograf. Jag har själv varit med på flera statsbesök tillsammans med kungaparet och sett vilken nytta dessa har för vårt land. Därför är det synd att kungahusets verksamhet så sällan lyfts fram i svenska medier.

Dessvärre har den mediala fokuseringen den sista tiden handlat om kaffeflickor och annat skvaller. Detta kan dock den kungliga familjen ändra på genom att bli än öppnare med media. Det är ett sådant kungahus svenska folket vill ha. För Sverige i tiden.

Roger Lundgren