Jag är 25 år gammal – och snart utbränd

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Läsardebatten: Karin Lind, Jönköping, om livet på hemmet

Jag ligger i min säng när jag skriver det här. Jag ligger och gråter, för jag är helt slut. Jag har jobbat inom vården i sju år och jag älskar mitt jobb. Men jag lider av värk i ryggen, axlarna, armarna och händerna. Jag är snudd på utbränd.

Så fort jag kommer hem efter ett arbetspass slänger jag mig i sängen och somnar. Jag är 25 år gammal!

Inte för att det är speciellt synd om mig, jag vet att det finns många som jag där ute som lever “det tuffa livet på hemmet”.

Hela tiden ska pengar sparas. Cheferna blir tvungna att dra in på personal. Samtidigt läggs allt fler uppgifter på vårdbiträden och undersköterskor. Pressen på aktivering är enorm, både från de boende och från de anhöriga.

Jag blir så förbannad när jag läser om bristerna i vården. Så fort det är en artikel om någon stöld så blir det ramaskri och alla tror att det är likadant på alla boenden. Likadant när det står i tidningen om någon som inte fått komma ut på promenad. Ständigt denna smutskastning av vårdpersonalen.

Vi ska ge god omvårdnad till de äldre. Och tro mig, vi gör vårt absolut bästa, det är därför vi jobbar på äldreboende. Men med alla nerskärningar och nya arbetsuppgifter så blir det automatiskt så att något annat kommer bli lidande. Jag undrar, när ska politikerna reagera egentligen?

Eftersom ingen annan där ute i samhället säger detta så gör jag det: Vårdpersonal i långa landet falukorv! Ni gör ett grymt jobb och ni är extremt värdefulla!

Karin Lind

Publicerad: