Debatt

Agera – äldreomsorgen är på väg att haverera

Debattören: Kliv upp ur skyttegravarna, politiker – och ta ert ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ni var många som i valrörelsen sa er vilja stärka svensk äldreomsorg, ta nu det akuta läget som gemensam utgångspunkt, samarbeta och säkerställ ett nödvändigt investeringspaket till vår gemensamma äldreomsorg, skriver Tobias Baudin.
Ni var många som i valrörelsen sa er vilja stärka svensk äldreomsorg, ta nu det akuta läget som gemensam utgångspunkt, samarbeta och säkerställ ett nödvändigt investeringspaket till vår gemensamma äldreomsorg, skriver Tobias Baudin.

DEBATT

DEBATT. Efter valrörelse kommer regeringsförhandlingar. Med stor respekt för att det är ett komplicerat valresultat som riksdagens politiker har att hantera vill jag påminna om att Sverige inte har stannat och att inte minst välfärdens vardag pågår för fullt.

Trots ett svårt läge finns det goda möjligheter för de riksdagsledamöter som menar allvar när de säger sig vilja ta ansvar för landet att göra det – även om regeringsförhandlingar fortfarande pågår.

Samtidigt är Sveriges välfärdsarbetare på jobbet. Medlemmarna i Kommunal möter barnen vid förskolegrinden, löser konflikter på skolgården, hjälper Maja att klä sig eller ser till att bussen kan ta oss till jobbet.

Det är professionalism, medmänsklighet och omsorg – och ett fantastiskt jävlar anamma i en komplicerad verklighet.

Samma inställning hoppas jag att riksdagens ledamöter har. Faktum är att Sverige i teorin kan fortsätta fungera utan en ny regering ända fram till valdagen i september 2022. Det är självklart inget att eftersträva – men även utan framgång i regeringsförhandlingarna kommer en budget att överlämnas till riksdagen. En budget som sedan bereds i riksdagens utskott och beslutas i riksdagen.

Det betyder att det är fullt möjligt att fatta beslut om att tillföra de resurser som krävs för att de allvarliga utmaningar som finns inom svensk äldreomsorg inte ska leda till haveri. För så allvarligt är läget.

Hela välfärdssektorn behöver ökade resurser – men situationen i äldreomsorgen är akut. Beskedet från undersköterskorna är bestämt: vi måste få fler kollegor, bättre villkor och en fungerande arbetsmiljö.

Kommunals stora medlemsundersökning kan knappast vara en nyhet för riksdagens ledamöter och resultatet är tydligt:

  • Sju av tio undersköterskor i äldreomsorgen upplever att bemanningen är otillräcklig varje vecka. 42 procent av dessa anser att bemanningen är så låg att den utgör en risk för de äldre minst någon dag per vecka.
  • Samtidigt som Kommunals beräkningar visar att det behöver rekryteras drygt 50 000 undersköterskor och vårdbiträden till kommunerna under de kommande fyra åren svarar var fjärde anställd i äldreomsorgen att de vill sluta inom tre år.

De brister medlemmarna i Kommunal vittnar om har självklart en negativ inverkan på kvalitén inom äldreomsorgen. Ingen sektor är så personalintensiv som äldreomsorgen – det är personalen och deras förutsättning att göra ett bra jobb som är kvalité i omsorgen.

Den otillräckliga bemanningen, kompetensbristen och stressen leder till att människor far illa. Och – menar jag – det sker i onödan. En hög kvalité i omsorgen av våra äldre är en smart affär för Sverige. Det gör också att anhöriga som kan gå till jobbet i trygg förvissning om deras föräldrar har det bra.

Till dagens akuta situation ska läggas att både antalet barn och äldre ökar under den kommande perioden – medan arbetskraftsutbudet inte växer i samma takt. Det är nu som 40-talisterna, den största generationen i modern tid, börjar knacka på dörren till äldreomsorgen.

Mot bakgrund av detta har jag, som ordförande i Sveriges största välfärdsförbund, en uppmaning till alla ledamöter i Sveriges riksdag:

Gör ett modigt val – låt inte skyttegravskriget från regeringsförhandlingarna spilla över till frågan om Sveriges statsbudget. Ni var många som i valrörelsen sa er vilja stärka svensk äldreomsorg, ta nu det akuta läget som gemensam utgångspunkt, samarbeta och säkerställ ett nödvändigt investeringspaket till vår gemensamma äldreomsorg.


Tobias Baudin, ordförande Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

DEBATT. Ni lovade äldre sänkt skatt – svik oss inte

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Välfärd

Kommunal

Tobias Baudin

Bemanning

Arbetsmiljö